Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας
ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ
Μοναστήρια

Ιερα Μονη Παναγιας Εικοσιφοινισσας

Η Παναγία η Εικοσιφοίνισσα, με την αχειροποίητο θαυματουργό εικόνα της, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας και είναι το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στο κατάφυτο Παγγαίο, σε υψόμετρο 753 μέτρων, βρίσκεται στα όρια των νομών Σερρών – Καβάλας, αλλά εκκλησιαστικά ανήκει στη Μητρόπολη Δράμας.

Η ίδρυση της μαρτυρικής μονής της Μακεδονίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πάμπολλες παραδόσεις αναφέρουν ότι ο Άγιος Γερμανός, που ασκήτευε στην Ιερά Μονή Προδρόμου, στον Ιορδάνη ποταμό, εγκατέλειψε την Παλαιστίνη και με όραμα που είδε από άγγελο εκ της Παρθένου, ήρθε στη θέση Βίγλα του Παγγαίου το 518 μ.Χ. Αφού ολοκλήρωσε το πρώτο εκκλησάκι ο Άγιος Γερμανός αναζήτησε στο δάσος ένα ξύλο κατάλληλο για να εικονίσει τη Θεοτόκο, ως ένδειξη ευχαριστίας. Όταν το επεξεργάστηκε και το ετοίμασε ξαφνικά το ξύλο ράγισε και ο άγιος λυπήθηκε και σκέφτηκε να το αφήσει. Τότε ένα «φοινικούν», υπέρλαμπρο δηλαδή, κοκκινωπό φως έλουσε το σχισμένο ξύλο και φάνηκε η Παναγία μας μαζί με το Χριστό και μια φωνή ακούστηκε να του λέει: «Παιδί μου ήλπισε, εγώ είμαι εδώ» και τη στιγμή εκείνη εντυπώθηκε η Παναγία πάνω στο ξύλο. Αυτό το φως έδωσε και το όνομα στην αχειροποίητο εικόνα (εικών – φοίνισσα).

Η Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας εορτάζει στις 15 Αυγούστου στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 14 Σεπτεμβρίου στη μνήμη του τιμίου Σταυρού και στις 21 Νοεμβρίου στη μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Ώρες λειτουργίας Μονής: Δευτέρα έως Κυριακή, 05:00 – 14:00 & 17:00 – 19:00
Τηλέφωνο: 25920 61566
Απόσταση από το ξενοδοχείο: 30χλμ

Ιερα Μονη Αναληψεως Σωτηρα

Η Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος βρίσκεται στο χωριό Ταξιάρχες του νομού Δράμας. Η ιστορία του μοναστηριού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το βίο και το ποιμαντικό έργο του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη του Ομολογητού. Ο Άγιος Γεώργιος, ερχόμενος από την Αργυρούπολη του Πόντου (1930), εγκαθίσταται στο χωριό Σίψα (Ταξιάρχες) Δράμας. Το 1939 ξεκινά την ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής, ο ναός της οποίας αφιερώνεται στην Ανάληψη του Σωτήρος. Δίπλα στο ναό χτίζει το μικρό κελί του.

Σήμερα στο σημείο αυτό ανθεί μια πολυπληθής γυναικεία αδελφότητα μοναζουσών, που αποτελεί την Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος. Στη μονή συρρέουν καθημερινά πολλοί πιστοί, όχι μόνο από το εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό, για να προσκυνήσουν τον τάφο του Αγίου Γεώργιου Καρσλίδη, ο οποίος ευωδιάζει, για να ζητήσουν την ευλογία του και τη βοήθειά του.

Τηλέφωνο: 25210-45023
Απόσταση από το ξενοδοχείο: 13χλμ

Ιερος Ναος Αγιας Σοφιας

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας είναι το παλιότερο σωζόμενο κτίσμα της Δράμας και βρίσκετε στην Παλαιά Πόλη. Η ηλικία του υπερβαίνει ήδη τα χίλια χρόνια, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η ανέγερση του τοποθετείται, μαζί με την ανέγερση των τειχών, μέσα στο 10ο αιώνα. Για την κατασκευή του ναού χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν και για την κατασκευή των τειχών.
Πρόκειται για το τρουλλαίο μεταβατικού τύπου ναό με περίστωο.

Απόσταση από το Ξενοδοχείο: 1 χλμ

Ιερα Μονη Αναληψεως Παγγαιου

Το μοναστήρι της Αναλήψεως βρίσκεται σε υψόμετρο 930μ. στο Παγγαίο όρος με πανοραμική θέα στον κάμπο της περιοχής Παλαιό μετόχι της Ι. Μονής της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, ανασυστάθηκε το έτος 1979 στο ίδιο σημείο, που από τον 18ο αι. υπήρχε το ομώνυμο, ανδρικό όμως, μοναστήρι. Μεγάλη η προσφορά της Μονής στους Χριστιανούς της περιοχής. Αυτό ήταν η αιτία για τις επανειλημμένες κατά καιρούς καταστροφές, από τους Τούρκους και τους Βουλγάρους κατακτητές, που υπέστη, με μεγαλύτερες κατά τα έτη 1913, 1917 και 1944.

Το “Καθολικό” της Μονής είναι μια σπάνια σταυροειδής ροτόντα, κτισμένη στον τύπο της Αγίας Ανάληψης του όρους των Ελαίων των Αγ. Τόπων. Στη Μονή φυλάσσονται τίμια λείψανα των Αγ. Ι. Χρυσοστόμου, Αρσενίου του Καπαδόκου.

Σήμερα το Μοναστήρι έχει είκοσι μοναχές, που ασχολούνται με την αγιογραφία, ιεροραπτική, χρυσοκέντημα, πυρογραφία, κηροπλαστική. Γιορτάζει 40 μέρες μετά το Πάσχα (της Αναλήψεως).

Απόσταση από το ξενοδοχείο: 36χλμ

Ιερα Μονη Αγιου Μηνα

Λίγο έξω από την πόλη της Δράμας, στα γεωγραφικά σύνορα Δράμας-Σερρών, βρίσκεται το γραφικό χωριό Περίχωρα. Σε ένα πυκνόφυτο περιβάλλον, πλησίον του χωριού, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Μηνά. Το 1957 θεμελιώθηκε ένα μικρό εξωκλήσι προς τιμή του Αγίου Μηνά. Μέχρι το 1974, οπότε και ήλθε η πρώτη αδελφότητα, η μονή λειτουργούσε σαν παρεκκλήσι. Από τότε ξεκίνησε η προσπάθεια ανέγερσης νέων κτιρίων, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της αδελφότητας και μετετράπη από παρεκκλήσι σε γυναικεία κοινοβιακή Ιερά Μονή, λαμβάνοντας τη σημερινή της μορφή.

Απόσταση από ξενοδοχείο: 24χλμ

Ιερα Μονη Αγιας Κυριακης

Το μοναστήρι της Αγίας Κυριακής βρίσκεται στο δρόμο Σερρών – Δράμας, δύο χιλιόμετρα πριν την Κοινότητα Αλιστράτης, σ’ ένα καταπράσινο τοπίο. Η Mονή είναι μια από τις παλαιότερες της περιοχής μαζί με την Ι.Μ. Εικοσιφοίνισσας.

Κατεστραμμένο επανειλημμένα από Τούρκους και Βουλγάρους, διατήρησε από τα παλαιά μόνο την είσοδο του. Η ανασύσταση του άρχισε το έτος 1956, οπότε και εγκαταστάθηκε η σημερινή Ηγουμένη. Η Μονή αρχικά ήταν ανδρική και κατά το έτος 1906 αριθμούσε ενενήντα πέντε Μοναχούς. Σήμερα η μονή είναι γυναικεία. Η Μονή γιορτάζει στις 7 Ιουλίου, στη μνήμη της μεγαλομάρτυρας Κυριακής.

Τηλέφωνο. Ι.Μ.: 2324 031499
Απόσταση από ξενοδοχείο: 25χλμ

 • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Οινοποιεία

  Εξερευνήστε την ευρεία γκάμα εκλεκτών οίνων που παράγονται στην περιοχή καθώς και τα εντυπωσιακά διαμορφωμένα οινοποιεία. ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
 • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Καταρράκτες

  ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
 • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Πάρκα & Μνημεία

  Εντυπωσιαστείτε από τον ιστορικό πλούτο και το φυσικό κάλλος των πάρκων της περιοχής. ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
 • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Μουσεία

  Ανακαλύψτε την πλούσια ελληνική ιστορία, καθώς περιηγείστε στα μουσεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
 • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

  Ενταχθείτε στην καθημερινή ζωή των ντόπιων, συμμετέχοντας στις πολιτιστικές δραστηριότητες του τόπου. ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
 • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Δραστηριότητες

  ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
 • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Φυσικά Αξιοθέατα

  Απολαύστε στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας που σας χαρίζει απλόχερα η οργιάζουσα φύση. Σπήλαια, δάση, καταρράκτες σκηνογραφούν ένα μοναδικό φυσικό σκηνικό. ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
 • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Διαδρομές

  ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
 • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Σπήλαια

  ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
 • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Δάση

  ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ