ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ
Διαδρομές

Πέρα από την σωματική αναζωογόνηση το Hydrama Grand Hotel αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Δράμας ενδείκνυνται και για πνευματική αναζωογόνηση. Μοναδικά φυσικά τοπία, ιδιαίτερα μνημεία της φύσης, σημεία αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος αλλά και τα φημισμένα οινοποιία της Δράμας συνθέτουν ένα παζλ πολλών επιλογών μέσα από τις οποίες ο κάθε επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ότι του ταιριάζει. Με ιδανικό κλίμα όλες τις εποχές του χρόνου, με μια μοναδική σε ποικιλία φύση, καθώς και με μια μακραίωνη πολιτιστική παράδοση, η Δράμα είναι η ιδανική πρόταση για ψυχική και σωματική υγεία και αναζήτηση ευεξίας. Παρακάτω παρουσιάζονται ενδεικτικά κάποιες προτάσεις εκδρομών με αφετηρία το Hydrama Grand Hotel

Εκδρομές Γενικού Ενδιαφέροντος

ΕΚΔΡΟΜΗ 1: Σπηλαια – Κτημα Λαζαριδη

lydias

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΓΙΤΗ (ΜΑΑΡΑ) :Αναχώρηση από το ξενοδοχείο με προορισμό το σπήλαιο Αγγίτη (Μααρά) που είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου και βρίσκεται στην Προσοτσάνη του νομού Δράμας. Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο γεγονός ότι στο δάπεδό του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης, με εντυπωσιακή έξοδο του ποταμού μέσα από το βουνό. Στο σπήλαιο, ο επισκέπτης, όσο κινείται σε έναν διάδρομο πάνω από το ποτάμι και ενάντια της ροής του νερού, παρακολουθεί τη φυσική διακόσμηση στο Σπήλαιο η οποία κυριαρχείται από λευκούς και κόκκινους σταλακτίτες διάφορων μορφών.
 
 
 

image40

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ :Το σπήλαιο Αλιστράτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει, εκτός από τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς και τους σπάνιους εκκεντρίτες. Οι εκκεντρίτες ή ελικτίτες είναι σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται «αψηφώντας» τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες. Κύριο χαρακτηριστικό του εν λόγω σπηλαίου, που το κάνει και μοναδικό στον ελληνικό χώρο, είναι η πολύ μεγάλη ποικιλία εκκεντριτών.. Οι επισκέψιμοι διάδρομοι έχουν μήκος περίπου 3 χλμ. ενώ το σπήλαιο ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη μαζί με άλλα τέσσερα γνωστά σπήλαια. Το σπήλαιο Αλιστράτης απέχει 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της κωμόπολης της Αλιστράτης Σερρών, στη θέση “Πετρωτό” και είναι προσβάσιμο τόσο από την Δράμα και την Καβάλα, όσο και από τη Θεσσαλονίκη (μέσω Σερρών ή Ασπροβάλτας). Έχει αξιοποιηθεί και είναι επισκέψιμο από το 1998. Σε απόσταση αναπνοής από την τεχνική είσοδο του σπηλαίου, βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη.
 

 

image40

ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ : Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, με τον διακριτικό τίτλο Chateau Julia, ιδρύθηκε το 1992 στην Αδριανή Δράμας. Αποτελεί εξέλιξη μιας μικρής οικογενειακής οινοποιίας που ξεκίνησε να παράγει μικρές ποσότητες στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η έδρα και τα κεντρικά της γραφεία είναι στην Αδριανή Δράμας, σε μια συνολική επιφάνεια που αγγίζει τα 13.000 τ.μ. και περιλαμβάνει αμπελώνες, ένα πρότυπο αρχιτεκτονικά οινοποιείο, αποστακτήριο, υπόγειες κάβες παλαίωσης και χώρους υποδοχής. Στον τομέα των διεθνών βραβεύσεων στους μεγαλύτερους και εγκυρότερους διαγωνισμούς ανά τον κόσμο το Κτήμα έχει να επιδείξει μια σημαντικότατη συλλογή άνω τον 700 βραβείων και διακρίσεων, μεταξύ των οποίων πολλά χρυσά μετάλλια. Οταν έρθει η ώρα της γευστικής δοκιμής μεταξύ των οίνων της σειράς Αμέθυστος και Πύργος Ιουλία, που παράγονται στο οινοποιείο της Δράμας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις κορυφαίες ετικέτες Château Julia Merlot και Cava Amethystos, όπως και την καινούργια τριλογία Domaine Costa Lazaridi. Επίσης, εκτός από εξαιρετικό τσίπουρο, ένα άριστο ούζο και μια σειρά με κορυφαία αποστάγματα σταφυλής, στο κτήμα παράγεται το εκλεκτό παλαιωμένο απόσταγμα Cigar από σταφύλια Sauvignon Blanc. Η γκάμα του οινοποιείου συμπληρώνεται από μια σειρά με 6 εκλεκτά βοτανικά ξίδια, διαφορετικών ετών παλαίωσης, εκ των οποίων το ωριμότερο είναι το Gold Seal, 8ετούς παλαίωσης.

Για να δείτε τη διαδρομή πατείστε εδώ

ΕΚΔΡΟΜΗ 2: ΟΧΥΡΟ ΛΥΣΣΕ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΓΙΤΗ – ΚΤΗΜΑ ΜΑΝΩΛΕΣΑΚΗ

lydias

ΟΧΥΡΟ ΛΥΣΣΕ :Αναχώρηση από το ξενοδοχείο με προορισμό το οχυρό Λύσσε, το οποίο αποτελεί ένα από τα 21 συνολικά αμυντικά συγκροτήματα κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων που έφερε το όνομα Γραμμή Μεταξά και είναι το μεγαλύτερο ελληνικό οχυρωματικό έργο στην νεότερη ιστορία, το οποίο είχε κατασκευαστεί με σκοπό την άμυνα της Ελλάδας. Για την ανάδειξη των ηρωικών μαχών που δόθηκαν αλλά και για να αποδοθούν τιμές στους ήρωες του, έχει δημιουργηθεί ένα μικρό μουσείο, ενώ μπορεί κανείς να επισκεφτεί και ένα κομμάτι των εντυπωσιακών υπόγειων στοών. O επισκέπτης μπορεί ακόμη να ενημερωθεί από multimedia εφαρμογές και φωτογραφικές εκθέσεις για την ιστορία του Λίσσε, το χρονικό της μάχης, τον οπλισμό της εποχής και να βιώσει στιγμές της μάχης, μέσω του συστήματος προσομοίωσης βολών του ψηφιακού πυροβολείου.
 

 

image40

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΓΙΤΗ (ΜΑΑΡΑ) :Συνέχεια με σπήλαιο στο επόμενο προορισμό με το σπήλαιο πηγών Αγγίτη που είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου και βρίσκεται στην Προσοτσάνη του νομού Δράμας. Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο γεγονός ότι στο δάπεδό του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης, με εντυπωσιακή έξοδο του ποταμού μέσα από το βουνό. Στο σπήλαιο, ο επισκέπτης, όσο κινείται σε έναν διάδρομο πάνω από το ποτάμι και ενάντια της ροής του νερού, παρακολουθεί τη φυσική διακόσμηση στο σπήλαιο η οποία κυριαρχείται από λευκούς και κόκκινους σταλακτίτες διάφορων μορφών.
 

 

ΚΤΗΜΑ ΜΑΝΩΛΕΣΑΚΗ : Η μέρα δεν θα μπορούσε να τελειώσει χωρίς επίσκεψη σε ένα από τα πολλά οινοποιία της περιοχής. Οι αμπελώνες του κτήματος Μανωλεσάκη βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αδριανής σε μικρή απόσταση από το εντυπωσιακό οινοποιείο. Στόχος των ανθρώπων του κτήματος είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών αποκλειστικά από τον ιδιόκτητο αμπελώνα, ώστε να αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες της κάθε ποικιλίας, σε απόλυτη αρμονία με το μικροκλίμα και το έδαφος των αμπελώνων, τα τυπικά χαρακτηριστικά του terroir της περιοχής. Το κτήμα ξεκίνησε την πορεία του φυτεύοντας τις κλασικές ξένες ποικιλίες ενώ σήμερα στρέφεται σε νέες καλλιέργειες ελληνικών ποικιλιών, όπως Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Αγιωργίτικο. Τα δε κρασιά, που παράγονται, είναι μεστά, αυστηρά και συμπυκνωμένα ενώ αντιπροσωπευτικό κρασί της φιλοσοφίας αυτού του οινοποιείου, μέσα από την οκταμελή γκάμα τους, είναι το ερυθρό Γέννημα Ψυχής, ενώ πολύ αξιόλογη είναι και η Μαλαγουζιά τους.

Για να δείτε τη διαδρομή πατείστε εδώ

ΕΚΔΡΟΜΗ 3: ΠΑΡΚΟ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ – ΦΙΛΙΠΠΟΙ – ΛΥΔΙΑ – ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

lydias

ΠΑΡΚΟ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ ΠΤΗΝΩΝ :Ξεκίνημα από το Πάρκο Αρπακτικών Ημερόβιων και Νυκτόβιων πτηνών που βρίσκεται στην Αγορά Δράμας σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Στο Πάρκο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε θεαματικές επιδείξεις πτήσης των πουλιών, εκπαιδευμένων από τον εκπαιδευτή και δημιουργό του Πάρκου, κ. Ελευθεριάδη Κων/νο. Θα σας μείνει αξέχαστο το γεγονός να βλέπετε γεράκια να ορμούν στο δόλωμα, να πετούν ψηλά και να κατεβαίνουν με ταχύτητα κατακόρυφα ή κάνοντας ελιγμούς. Για όσους βέβαια το ενδιαφέρον δεν σταματά στην απλή θέαση αυτών των πτηνών, αλλά διακατέχονται από το μεράκι και την λαχτάρα να αποκτήσουν κάποτε ένα από αυτά, με νόμιμο τρόπο και με πιστοποιητικό προέλευσης από το δασαρχείο Βορείου Ελλάδος εκπαιδευμένο ή μη, αλλά και με δυνατότητα εκπαίδευσης και των ιδίων, μπορούν να επισκεφτούν το χώρο του Εκτροφείου Αρπακτικών του κ. Ελευθεριάδη Κων/νου στα Κύρια Δράμας σε μια ιδιόκτητη έκταση 10 στρέμματα.
 

 

image40

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ :Η περιοχή των Φιλίππων συνδέεται με εξαιρετικές ιστορικές προσωπικότητες και γεγονότα που διαμόρφωσαν τον δυτικό πολιτισμό. Μοναδικά μνημεία, που διασώζονται μέχρι σήμερα, μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία των πολιτισμών που διασταυρώθηκαν και αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Το αρχαίο θέατρο Φιλίππων είναι ίσως το σημαντικότερο μνημείο της περιοχής. Βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου της ακροπόλεως και στηρίζεται στο ανατολικό τείχος της πόλης των Φιλίππων. Η πόλη πέρασε από διάφορες φάσεις και το θέατρο έχει υποστεί πολλές αλλαγές στο πέρασμα των αιώνων. Σήμερα σώζονται πολλά στοιχεία από το θέατρο, έχει δεχθεί όμως διάφορες επεμβάσεις για να μπορέσει να διατηρηθεί στο πέρασμα των αιώνων και να φιλοξενεί μέχρι και σήμερα το φεστιβάλ Φιλίππων το οποίο Λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι στο χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων και φιλοξενεί θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Απέναντι από το αρχαίο θέατρο βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης των Φιλίππων. Η πόλη πήρε το όνομά της το 356 π.Χ. από τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππο Β’. Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη μια ανάμεικτη περιήγηση, αφού οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ερείπια από την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή, και την παλαιοχριστιανική περίοδο. Το οκτάγωνο, η ρωμαϊκή αγορά, οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές, τμήματα των τειχών της πόλης, είναι τα πιο γνωστά από αυτά.
 

 

image40

ΙΕΡΟ ΒΑΠΤΙΣΤΗΡΙΟ ΛΥΔΙΑΣ : Πολύ κοντά στους Φιλίππους, στο χωριό Λυδία Καβάλας, βρίσκεται το ομώνυμο Ιερό Βαπτιστήριο όπου κατά τη διήγηση του Ευαγγελιστού Λουκά, συνοδού του Παύλου, βάπτισε ο Απόστολος Παύλος την πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία χριστιανή, την πορφυροπώλιδα Λυδία Φιλιππησία. Σε ανάμνηση του σπουδαίου αυτού γεγονότος, ανεγέρθηκε το 1974 ο ναός-βαπτιστήριο. Το βαπτιστήριο έχει τη μορφή οκταγώνου. Στο κέντρο του βρίσκεται η μαρμάρινη φιάλη όπου πραγματοποιούνται βαπτίσεις νηπίων, ενώ στις δύο πλευρές του υπάρχουν αποδυτήρια για τις βαπτίσεις ενηλίκων. Το εσωτερικό του διακοσμείται με πολλά και εντυπωσικά έργα τέχνης, ψηφιδωτά, αγιογραφίες, βιτρό, δημιουργήματα σημαντικών καλλιτεχνών, που εξιστορούν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την παρουσία του Αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους.
 

 
image40

ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ : Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, με τον διακριτικό τίτλο Chateau Julia, ιδρύθηκε το 1992 στην Αδριανή Δράμας. Αποτελεί εξέλιξη μιας μικρής οικογενειακής οινοποιίας που ξεκίνησε να παράγει μικρές ποσότητες στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η έδρα και τα κεντρικά της γραφεία είναι στην Αδριανή Δράμας, σε μια συνολική επιφάνεια που αγγίζει τα 13.000 τ.μ. και περιλαμβάνει αμπελώνες, ένα πρότυπο αρχιτεκτονικά οινοποιείο, αποστακτήριο, υπόγειες κάβες παλαίωσης και χώρους υποδοχής. Στον τομέα των διεθνών βραβεύσεων στους μεγαλύτερους και εγκυρότερους διαγωνισμούς ανά τον κόσμο το Κτήμα έχει να επιδείξει μια σημαντικότατη συλλογή άνω τον 700 βραβείων και διακρίσεων, μεταξύ των οποίων πολλά χρυσά μετάλλια. Οταν έρθει η ώρα της γευστικής δοκιμής μεταξύ των οίνων της σειράς Αμέθυστος και Πύργος Ιουλία, που παράγονται στο οινοποιείο της Δράμας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις κορυφαίες ετικέτες Château Julia Merlot και Cava Amethystos, όπως και την καινούργια τριλογία Domaine Costa Lazaridi. Επίσης, εκτός από εξαιρετικό τσίπουρο, ένα άριστο ούζο και μια σειρά με κορυφαία αποστάγματα σταφυλής, στο κτήμα παράγεται το εκλεκτό παλαιωμένο απόσταγμα Cigar από σταφύλια Sauvignon Blanc. Η γκάμα του οινοποιείου συμπληρώνεται από μια σειρά με 6 εκλεκτά βοτανικά ξίδια, διαφορετικών ετών παλαίωσης, εκ των οποίων το ωριμότερο είναι το Gold Seal, 8ετούς παλαίωσης.

Για να δείτε τη διαδρομή πατείστε εδώ

ΕΚΔΡΟΜΗ 4: ΕΛΛΑΤΙΑ – ΣΙΔΗΡΟΝΕΡΟ

lydias

ΔΑΣΟΣ ΕΛΑΤΙΑΣ :Η Ελατιά ή Καράντερε είναι βουνό της Μακεδονίας με μέγιστο υψόμετρο 1.826 μέτρα (κορυφή Τσάκαλος). Βρίσκεται στο νομό Δράμας και αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης. Σε απόσταση 60 χλμ. από το κέντρο της Δράμας, ο επισκέπτης της περιοχής συναντά ένα από τα ωραιότερα δασικά συμπλέγματα της χώρας, το περίφημο δάσος της Ελατιάς, του οποίου ο πλούτος σε πανίδα και χλωρίδα αποτελεί σημείο αναφοράς για το νομό και τη βόρεια Ελλάδα. Στο δάσος της Ελατιάς συναντάμε κωνοφόρα μοναδικά στο είδος τους, ύψους έως και 60 μ. και ηλικίας 300 ετών, καθώς και ποικιλία πανίδας – από λαγούς μέχρι και καφέ αρκούδα. Το 1980 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο και θεωρείται Ευρωπαϊκός Δρυμός. Από την πόλη της Δράμας ακολουθείστε τη σήμανση για Δάσος Ελατιάς και το χωριό  Σιδηρόνερο. Στα 25 χλμ περίπου περνάτε τα χωριά Ταξιάρχες και Λιβαδερό. Σταματήστε για να θαυμάσετε τον Νέστο, που κυλάει στο φαράγγι και συνεχίστε για Σιδηρόνερο και Σκαλωτή. Εκεί υπάρχει το Δασικό Χωριό Ελατιάς, κοντά στην κορυφή Πυραμίδα Κούτρα, στη θέση του παλιότερου τσελιγκάτου Σαρακατσαναίων με την ονομασία Καλύβια Κούτρα. Το Δασικό Χωριό βρίσκεται στο κέντρο του δάσους της Ελατιάς, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα σε έκταση (700 τ.χλμ.), και αποτελείται από ερυθρελάτη, πεύκα, κέδρους, οξιές, σημύδες, λεύκες, σφενδάμια, δρύες, αγριοτριανταφυλλιές κ.ά. Στο δυτικό τμήμα του βουνού, στη θέση Μαγούλα, υπάρχει το δάσος σημύδας, το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα. Στις πλαγιές της Ελατιάς βρίσκονται πολλοί οικισμοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ακατοίκητοι.
 

 

image40

ΣΙΔΗΡΟΝΕΡΟ :Το Σιδηρόνερο είναι ενα γραφικό ορεινό χωριό της Δράμας. Η τοποθεσία του το καθιστά ιδανικό τόπο για εξορμήσεις στο παρθένο δάσος της Ελατιάς (καρα-ντερέ). Πάνω από τις γέφυρες του ποταμού Νέστου, στο Σιδηρόνερο είναι χτισμένο σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στην αγκαλιά της πυκνόφυτης οροσειράς Ροδόπης και αποτελεί μια καλή πρόταση για ξεκούραση και χαλάρωση, ενώ παράλληλα αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για τους φυσιολάτρες. Αξίζει επίσης να γευτείτε την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής σε κάποιο γραφικό ταβερνάκι.
 

 

 

Για να δείτε τη διαδρομή πατείστε εδώ

ΕΚΔΡΟΜΗ 5: ΦΡΑΓΜΑ ΘΗΣΑΥΡΟΥ – ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ – ΣΤΕΝΑ ΝΕΣΤΟΥ – ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

lydias

ΦΡΑΓΜΑ ΘΗΣΑΥΡΟΥ – ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ :Λίγες είναι οι περιπτώσεις εκείνες, που ένα εντυπωσιακό τεχνικό έργο όχι μόνο δε προσβάλει την εικόνα του φυσικού περιβάλλοντος αλλά φαίνεται σαν να ταιριάζει με αυτό. Μια τέτοια συνύπαρξη, φύσης και τεχνολογίας, αποτελεί το υδροηλεκτρικό συγκρότημα Νέστου, στα ορεινά της Δράμας, στο δήμο Παρανεστίου. Η διαδρομή προς το φράγμα του Θησαυρού ακολουθεί το δρόμο για το Παρανέστι και στο μεγαλύτερο μέρος της γίνεται παράλληλα με τον ποταμό Νέστο που χαρίζει πραγματικά υπέροχες εικόνες. Τα έργα άρχισαν το 1983 με την κατασκευή της σήραγγας εκτροπής του Υ/Η Θησαυρού. Σήμερα έχουν κατασκευασθεί και λειτουργούν δύο φράγματα, αυτά του Θησαυρού και της Πλατανόβρυσης, και έχουν δημιουργηθεί στα ανάντη τους οι δύο αντίστοιχες λίμνες. Το ύψος του φράγματος του Θησαυρού είναι 175 μέτρα, θεωρείτε το υψηλότερο φράγμα της Ελλάδος και η επιφάνεια της λίμνης είναι 18 τετρ.χλμ. Όσο εντυπωσιακά και αν είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του φράγματος, δεν συγκρίνονται με την καθ’ ολα εντυπωσιακή εικόνα του ταμιευτήρα του Νέστου πίσω από το φράγμα. Η λίμνη που σχηματίζεται εκεί εκτείνεται κατά μήκος της παλιάς κοίτης του ποταμού κάνοντας τον Νέστο να φαντάζει από ψηλά σαν μια θάλασσα. Στο δρόμο της επιστροφής μια στάση στο κατάφυτο Παρανέστι το μεγαλύτερο από τα χωριά της ορεινής Δράμας και έδρα του ομώνυμου δήμου θα δώσει την ευκαιρία για ξεκούραση και καλό φαγητό στις ταβέρνες της περιοχές μέσα σ’ ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον.
 

image40

ΣΤΕΝΑ ΝΕΣΤΟΥ – ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ :Μια φλέβα ζωής που φιλοξενεί ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, και περιλαμβάνεται στους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης, σας περιμένει να την εξερευνήσετε. Ο ποταμός Νέστος είναι το φυσικό σύνορο των νομών Καβάλας και Ξάνθης, σχηματίζει στο μακρύ του ταξίδι τοπία μοναδικής ομορφιάς με πλούσια δάση, σπάνιους υδροβιότοπους και εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Αναμφίβολα, το καλύτερο κομμάτι του ποταμού είναι τα Στενά του Νέστου, επονομαζόμενα και Θρακικά Τέμπη. Ένα αληθινό μνημείο της φύσης, χαρακτηρισμένο και ως «Αισθητικό Δάσος», είναι η περιοχή έκτασης 23.800 στρεμμάτων, που αποτελεί τμήμα του Δικτύου Natura 2000 και περιλαμβάνεται στη Σύμβαση Ραμσάρ για τους Υγροβιότοπους Διεθνούς Σημασίας. Στην περιοχή πραγματοποιούνται πολλά οργανωμένα προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού με κυριότερα την πεζοπορία, την κατάβαση του ποταμού με κανό καγιάκ, την ιππασία, την ορεινή ποδηλασία, την παρατήρηση πουλιών, την περιήγηση με οχήματα 4Χ4. Αν η δράση δεν είναι το φόρτε σας, υπάρχει και η ξεκούραστη επιλογή του τρένου με αφετηρία τη Σταυρούπολη και προορισμό τους Τοξότες. Πιάστε θέση δίπλα στο παράθυρο και αιχμαλωτίστε εικόνες ανεπανάληπτης ομορφιάς καθώς το τρένο τρυπώνει στα σπλάχνα των βράχων μπαινοβγαίνοντας σε δεκάδες τούνελ, χώνεται στην πυκνή παρυδάτια βλάστηση σύριζα στο ποτάμι, παρακολουθεί το ατελείωτο παιχνίδι του Νέστου με τα βράχια, τα δέντρα και τις αμμουδιές.
 

Για να δείτε τη διαδρομή πατείστε εδώ

ΕΚΔΡΟΜΗ 6 ΑΛΙΣΤΡΑΤΗ – ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑΣ – ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ :Το σπήλαιο Αλιστράτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει, εκτός από τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς και τους σπάνιους  εκκεντρίτες. Οι εκκεντρίτες ή ελικτίτες είναι σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται «αψηφώντας» τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες. Κύριο χαρακτηριστικό του εν λόγω σπηλαίου, που το κάνει και μοναδικό στον ελληνικό χώρο, είναι η πολύ μεγάλη ποικιλία εκκεντριτών.. Οι επισκέψιμοι διάδρομοι έχουν μήκος περίπου 3 χλμ. ενώ το σπήλαιο ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη μαζί με άλλα τέσσερα γνωστά σπήλαια. Το σπήλαιο Αλιστράτης απέχει 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της κωμόπολης της Αλιστράτης Σερρών, στη θέση “Πετρωτό” και είναι προσβάσιμο τόσο από την Δράμα και την Καβάλα, όσο και από τη Θεσσαλονίκη (μέσω Σερρών ή Ασπροβάλτας). Έχει αξιοποιηθεί και είναι επισκέψιμο από το 1998. Σε απόσταση αναπνοής από την τεχνική είσοδο του σπηλαίου, βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη.
 

 

image40

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑΣ :Η Παναγία η Εικοσιφοίνισσα, με την αχειροποίητο θαυματουργό εικόνα της, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας και είναι το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ελλάδα και της Ευρώπης. Στο κατάφυτο Παγγαίο, σε υψόμετρο 753 μέτρων, βρίσκεται στα όρια των νομών Σερρών – Καβάλας, αλλά εκκλησιαστικά ανήκει στη Μητρόπολη Δράμας. Η ίδρυση της μαρτυρικής μονής της Μακεδονίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Στο ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο του Καθολικού βρίσκεται η αχειροποίητος και θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας. Εκτός από το ναό, το μοναστήρι επίσης περιλαμβάνει ξενώνες (τρία κτίρια με 200 κρεβάτια), τα κελιά των μοναζουσών, τράπεζα, αρχονταρίκι, μουσείο, τα παρεκκλήσια της Αγίας Βαρβάρας (με Αγίασμα) και της Ζωοδόχου Πηγής, εργαστήρια κεντητικής και αγιογραφίας κ.α. Αξιοθαύμαστα είναι και τα δύο μικρά κυπαρίσσια που εδώ και πολλά χρόνια ζουν θαυματουργικά στη στέγη του ναού (στη βάση του μικρού τρούλου).
 

 

image40

ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ :Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, με τον διακριτικό τίτλο Chateau Julia, ιδρύθηκε το 1992 στην Αδριανή Δράμας. Αποτελεί εξέλιξη μιας μικρής οικογενειακής οινοποιίας που ξεκίνησε να παράγει μικρές ποσότητες στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η έδρα και τα κεντρικά της γραφεία είναι στην Αδριανή Δράμας, σε μια συνολική επιφάνεια που αγγίζει τα 13.000 τ.μ. και περιλαμβάνει αμπελώνες, ένα πρότυπο αρχιτεκτονικά οινοποιείο, αποστακτήριο, υπόγειες κάβες παλαίωσης και χώρους υποδοχής. Στον τομέα των διεθνών βραβεύσεων στους μεγαλύτερους και εγκυρότερους διαγωνισμούς ανά τον κόσμο το Κτήμα έχει να επιδείξει μια σημαντικότατη συλλογή άνω τον 700 βραβείων και διακρίσεων, μεταξύ των οποίων πολλά χρυσά μετάλλια. Οταν έρθει η ώρα της γευστικής δοκιμής μεταξύ των οίνων της σειράς Αμέθυστος και Πύργος Ιουλία, που παράγονται στο οινοποιείο της Δράμας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις κορυφαίες ετικέτες Château Julia Merlot και Cava Amethystos, όπως και την καινούργια τριλογία Domaine Costa Lazaridi. Επίσης, εκτός από εξαιρετικό τσίπουρο, ένα άριστο ούζο και μια σειρά με κορυφαία αποστάγματα σταφυλής, στο κτήμα παράγεται το εκλεκτό παλαιωμένο απόσταγμα Cigar από σταφύλια Sauvignon Blanc. Η γκάμα του οινοποιείου συμπληρώνεται από μια σειρά με 6 εκλεκτά βοτανικά ξίδια, διαφορετικών ετών παλαίωσης, εκ των οποίων το ωριμότερο είναι το Gold Seal, 8ετούς παλαίωσης.
 

Για να δείτε τη διαδρομή πατείστε εδώ

ΕΚΔΡΟΜΗ 7: ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – ΑΜΜΟΛΟΦΟΙ

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – ΑΜΜΟΛΟΦΟΙ :Η συγκεκριμένη ακτογραμμή μπορεί να μην συγκαταλέγεται μεταξύ των πολυδιαφημισμένων της χώρας, καθώς δεν βρίσκεται σε κάποιον από τους δημοφιλείς προορισμούς των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων ή του Ιονίου, αλλά κερδίζει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Ο λόγος για τους Αμμόλοφους, μία εντυπωσιακή παραλία δυτικά της Καβάλας, στα διοικητικά και γεωγραφικά όρια του Δήμου Παγγαίου, που κάθε χρόνο αποτελεί πόλο έλξης δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών. Πρόκειται για μια αλυσίδα καθαρών ακρογιαλιών που εκτείνονται σε μήκος 15 χλμ. (ολόκληρη η ακτογραμμή του Δήμου Παγγαίου είναι 55 χλμ.) με διαυγή, κρυστάλλινα και ρηχά νερά, που αποτελούν πραγματικό στολίδι της περιοχής, προσφέροντας στιγμές διασκέδασης και χαλάρωσης, μέσα από πληθώρα θαλάσσιων σπορ και σύγχρονα beach bars, Οι τρεις κολπίσκοι των Αμμολόφων είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Από τα ομορφότερα μέρη για κολύμπι, στην αρχή ακόμα των Αμμόλοφων, και αφού διασχίσεις έναν χωματόδρομο ενός χιλιομέτρου είναι η χερσόνησος του Βρασίδα στη Νέα Πέραμο. Εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς το μπάνιο του, στη σκιά του βυζαντινού κάστρου της αρχαίας Οισύμης, ενώ τα ελαιόδεντρα και τα αμπέλια δημιουργούν εικόνες που ξεκουράζουν όλες τις αισθήσεις. Αργά το μεσημέρι και αφού τελειώσει το μπάνιο, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε εκλεκτούς ψαρομεζέδες σε μια από τις πολλές παραθαλάσσιες ταβέρνες της Νέας Περάμου ή της Νέας Ηρακλείτσας. Να δοκιμάσουν εκλεκτά κρασιά της περιοχής αλλά και το καθαρό τσίπουρο που παρασκευάζεται με την παραδοσιακή μέθοδο της απόσταξης από τους δεκάδες αμβυκούχους που λειτουργούν τα καζάνια τους στο Δήμο Παγγαίου. Τόσο η παραλία της Νέας Περάμου όσο και της Νέας Ηρακλείτσας προσφέρονται για απογευματινούς περιπάτους, για βόλτες με ποδήλατα αλλά και για καφέ δίπλα στη θάλασσα. Στη Νέα Ηρακλείτσα υπάρχει οργανωμένη μαρίνα για τον ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών. Το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής των Αμμόλοφων, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις (οικολογική, ιστορική -αρχαιολογική, γεωλογική -εδαφολογική, τουριστική, κλπ) και διακρίνεται για την ιδιαίτερη γραφικότητα, τη μοναδικότητα και το αναλλοίωτο του διαμορφωμένου τοπίου.
 

Για να δείτε τη διαδρομή πατείστε εδώ

Ποδηλατικές Διαδρομές

Δραμα , Περιμετρικα της πολης

Με αφετηρία το ξενοδοχείο κάνουμε έναν κύκλο της πόλης. Αφού διασχίσουμε το ιστορικό κέντρο όπου θα συναντήσουμε το βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας, θα κατευθυνθούμε προς το περιαστικό δάσος του Κορυλόβου. Στην συνέχεια συναντάμε το κτήριο του Καπνολογικού Ιστιντούτου με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Ένα ακόμη σημείο αναφοράς της χρυσής εποχής του καπνού για τη Δράμα. Συνεχίζουμε προς τη νότια πλευρά της πόλης όπου υπήρχαν τα κεραμοποιεία και μπαίνουμε στην περιοχή Άγιος Τρύφωνας. Εδώ λόγω του μικροκλίματος υπήρχαν τα αμπέλια των κατοίκων της πόλης. Επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο αφού περάσουμε από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και διασχίσουμε μέρος του κέντρου της πόλης. Η διαδρομή είναι 12 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Για να δείτε τη διαδρομή πατήστε εδώ.

Αμπελωνες Μενοικιου – Πηγες Αγγιτη

Ξεκινάμε από την Καλή Βρύση στους πρόποδες του Μενοικίου και διασχίζοντας τους αμπελώνες φτάνουμε στο ιερό του Διονύσου. Στη συνέχεια ποδηλατώντας σε περιοχή που αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων, συναντούμε τις πηγές του Αγγίτη και επισκεπτόμαστε το σπήλαιο. Συνεχίζουμε ως το οινοποιείο της περιοχής στον οικισμό Κοκκινόγεια για ξενάγηση και γευστική δοκιμή. Τέλος καταλήγουμε στην Προσοτσάνη, στην έδρα του Δήμου όπου μπορούμε να επισκεφτούμε το Λαογραφικό της  Μουσείο. Η διαδρομή είναι 21χλμ, διαρκεί περίπου 4,5 ώρες και κινείται σε αγροτικό και επαρχιακό δίκτυο.

Για να δείτε τη διαδρομή πατήστε εδώ

 

Πηγες Κεφαλαριου – Βαπτιστηριο Λυδιας

Η εκδρομή ξεκινάει από τις πηγές Βοιράνης στην περιοχή Κυργίων και μετά από λίγα χιλιόμετρα συναντά τον οικισμό Κεφαλάρι χτισμένο στις δύο πλευρές του ποταμού Ζυγάκτη. Έχοντας ως σημείο αναφοράς την Ακρόπολη των Φιλίππων, ακολουθούμε την κοίτη του ποταμού, για να μας οδηγήσει στο Βαπτιστήριο της Λυδίας, έξω από τον αρχαιολογικό χώρο. Εκεί ο Απόστολος Παύλος βάπτισε την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή. Η διαδρομή είναι 9 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 1,5 ώρα.

Για να δείτε τη διαδρομή πατήστε εδώ.

Πηγες Ζωοδοχου Πηγης – Ενυδρειο Μυλοποταμου

Ποδηλατούμε  έξω  από τη Δράμα    στις   πηγές  της  Ζωοδόχου  Πηγής (Τσόρλα)  απ’όπου  μπαίνουμε  στην  εύφορη  πεδιάδα  του  νομού. Πάνω  σε  αγροτικούς, κυρίως  δρόμους  και  διασχίζοντας  χωράφια με  δημητριακά, βαμβάκια  και  φυτά  για  βιοκαύσιμα  φτάνουμε  στο  Μυλοπόταμο,   χωριό νερόμυλων μέχρι τον   προηγούμενο  αιώνα,  ένας εκ των  οποίων  φιλοξενεί σήμερα  το  ενυδρείο  της  περιοχής  με  σπάνια ενδημικά  είδη  ψαριών  των  γλυκών  νερών. Η διαδρομή είναι 11 χιλιόμετρα σε αγροτικούς και επαρχιακούς δρόμους και διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Για να δείτε τη διαδρομή πατήστε εδώ.

Γυρος Αγιου Παυλου – Οχυρα – ιστορικα περασματα

Πρόκειται για το γύρο της ΝΔ απόληξης του Φαλακρού (Άγιος Παύλος – 1753μ.). Στη μια πλευρά της διαδρομής συναντά κανείς τις πηγές ενός ποταμού (Αγγίτης) και στην άλλη τις καταβόθρες που τον τροφοδοτούν. Η περιοχή αποτελούσε για χρόνια πέρασμα από το λεκανοπέδιο της Δράμας στην περιοχη του Νευροκοπίου και τα σύνορα. Έντονες εναλλαγές στο φυσικό περιβάλλον και το μικροκλίμα της περιοχής, οχυρά, αντιαρματικά κωλύματα, εκκλησιαστικά μνημεία αλλά και ένα σανατόριο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ είναι κάποια από αυτά που θα συναντήσει κανείς στη διαδρομή αυτή. Η διάρκεια της εκδρομής είναι 4,5 ώρες και κινείται σε δασικούς δρόμους και εγκατελειμένο επαρχιακό δίκτυο. Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση.

Για να δείτε τη διαδρομή πατήστε εδώ.

Συμβολη-Φαραγγι Αγγιτη

Η διαδρομή ξεκινάει από το φράγμα στον οικισμό Συμβολή και κινείται σε ποδηλατόδρομο κατά μήκος της κοίτης του ποταμού. Η πανοραμική θέα προς το φαράγγι μας δίνει την ευκαιρία να δούμε μονοπάτια και σπήλαια καθώς και αρπακτικά πουλιά που κατοικούν στους βράχους. Καταλήγουμε σε σημείο κοντά στον οικισμό Κρηνίδα, εκεί που τα νερά του ποταμού κυλάνε πλέον ήρεμα. Επιστρέφουμε από την ίδια διαδρομή συμπληρώνοντας 13 περίπου χιλιόμετρα σε 2,5 ώρες.

Για να δείτε τη διαδρομή πατήστε εδώ.

Εκδρομές Προσκυνηματικού Χαρακτήρα

ΕΚΔΡΟΜΗ 1

lydias

ΙΕΡΟ ΒΑΠΤΙΣΤΗΡΙΟ ΛΥΔΙΑΣ : Πολύ κοντά στους Φιλίππους, στο χωριό Λυδία Καβάλας, βρίσκεται το ομώνυμο Ιερό Βαπτιστήριο όπου κατά τη διήγηση του Ευαγγελιστού Λουκά, συνοδού του Παύλου, βάπτισε ο Απόστολος Παύλος την πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία χριστιανή, την πορφυροπώλιδα Λυδία Φιλιππησία. Σε ανάμνηση του σπουδαίου αυτού γεγονότος, ανεγέρθηκε το 1974 ο ναός-βαπτιστήριο. Το βαπτιστήριο έχει τη μορφή οκταγώνου. Στο κέντρο του βρίσκεται η μαρμάρινη φιάλη όπου πραγματοποιούνται βαπτίσεις νηπίων, ενώ στις δύο πλευρές του υπάρχουν αποδυτήρια για τις βαπτίσεις ενηλίκων. Το εσωτερικό του διακοσμείται με πολλά και εντυπωσικά έργα τέχνης, ψηφιδωτά, αγιογραφίες, βιτρό, δημιουργήματα σημαντικών καλλιτεχνών, που εξιστορούν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την παρουσία του Αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους.

 

image40

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑΣ :Η Παναγία η Εικοσιφοίνισσα, με την αχειροποίητο θαυματουργό εικόνα της, αποτελεί
ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας και είναι το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στο κατάφυτο Παγγαίο, σε υψόμετρο 753 μέτρων, βρίσκεται στα όρια των νομών Σερρών – Καβάλας, αλλά εκκλησιαστικά ανήκει στη Μητρόπολη Δράμας. Η ίδρυση της μαρτυρικής μονής της Μακεδονίας χάνεται στα βάθη των αιώνων.Στο ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο του Καθολικού βρίσκεται η αχειροποίητος και θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας. Εκτός από το ναό, το μοναστήρι επίσης περιλαμβάνει ξενώνες (τρία κτίρια με 200 κρεβάτια), τα κελλιά των μοναζουσών, Τράπεζα, αρχονταρίκι, μουσείο, τα παρεκκλήσια της Αγίας Βαρβάρας (με Αγίασμα) και της Ζωοδόχου Πηγής, εργαστήρια κεντητικής και αγιογραφίας κ.α. Αξιοθαύμαστα είναι και τα δύο μικρά κυπαρίσσια που εδώ και πολλά χρόνια ζουν θαυματουργικά στη στέγη του ναού (στη βάση του μικρού τρούλου). Η Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας εορτάζει στις 15 Αυγούστου στη μνήμη της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στις 14 Σεπτεμβρίου στη μνήμη του Τιμίου Σταυρού και στις 21 Νοεμβρίου στη μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Ώρες κοινού: Καθημερινά 08:00 – 14:00 & 17:00 – 19:00
 

image40

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ :Στην βόρεια πλευρά τού Όρους Παγγαίου, βρίσκεται η από βυζαντινών χρόνων Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος, σέ υψόμετρο 930 περίπου μέτρων. Έχει πανοραμική θέα προς τον κάμπο των Σερρών και περιβάλλεται από πλούσια θαμνώδη και δασώδη βλάστηση. Σύμφωνα με το ημερολόγιο της Εκκλησίας της Ελλάδος, έκδοσης έτους 1970, προϋπήρχε ως ανδρική Μονή από το 1878. Το έτος 1979 την επιθυμία του αειμνήστου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα έγινε η επανασύσταση της Ιεράς Μονής ως γυναικείας. Την προσπάθεια του οικείου επισκόπου μακαριστού Σπυρίδωνος Κυβετού, ανετέθη στον προηγούμενο της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους, πατήρ Εφραίμ. Ο Γέρων Εφραίμ ο Φιλοθεϊτης  την εμπιστεύθηκε στην Καθηγουμένη Ανυσία και την τωρινή αδελφότητα με σκοπό να λειτουργήσει κατά το πρότυπο των ιερών Μονών του Αγίου Όρους με πνευματικό οδηγό τον ίδιο. Το καθολικό της είναι σπανίου αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, σταυροειδής ροτόντα, κτισμένη στον τύπο της Αγίας Ανάληψης του Κυρίου, στο  όρος των Ελαιών των αγίων τόπων. Αποτελεί πρωτοτυπία για μοναστικό καθίδρυμα, είναι σταυροειδής τετράκογχη ροτόντα με δύο δακτυλίους. Είναι κτισμένο με λαξευτή πέτρα και κεραμικές διακοσμήσεις, ενώ η στέγη του καλύπτεται από πλάκες γρανίτη Ακροβουνίου. Μετά την επανασύσταση της μονής ως γυναικεία, κτίσθηκε επίσης ένας δακτύλιος πού περιβάλλει τις 4 κόγχες. Από το 2000 άρχισε η αγιογράφηση του καθολικού με τη συνδρομή ευσεβών προσκυνητών και συνεχίζεται η προσπάθεια για την αποπεράτωσή της. Η Μονή διαθέτει επίσης παρεκκλήσια των Αρχαγγέλων, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Γεθσημανής), το οποίο αποτελεί τον κοιμητηριακό ναό της Μονής, του Αγίου Μάμαντος Της Αγίας Ανυσίας κ.α. Σήμερα οι μοναχές ασχολούνται με την αγιογραφία, την ιεροραπτική, το χρυσοκέντημα, την πυρογραφία, και το ψηφιδωτό. Η Μονή εορτάζει 40 μέρες μετά το Πάσχα, της Αναλήψεως του Σωτήρος.
Ώρες κοινού:
Καλοκαίρι: Δευτέρα -Σάββατο 9-13:30 & 16:30-18:30, Κυριακή 6:30-18:30
Χειμώνα: Δευτέρα- Σάββατο 9:00-16:0, Κυριακή 6:30-16:00

 

image40

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΔΟΜΗΡΟΥ :Ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της πατρίδας μας, η Ιερά Γυναικεία Μονή Αγίας Παρασκευής, βρίσκεται σε μια γραφική τοποθεσία στα νότια του Νομού Σερρών. Συγκεκριμένα, θα τη συναντήσετε μόλις δύο χιλιόμετρα από το χωριό Δόμηρος και πέντε χιλιόμετρα από τους πρόποδες του Παγγαίου όρους. Η ιστορία του μοναστηριού αριθμεί 7,5 αιώνες χωρίς όμως να είναι γνωστό το πότε και πως ιδρύθηκε. Σήμερα εκεί μονάζει πολυάριθμη αδελφότητα, η Γερόντισσα και οι αδερφές της Μονής, οι οποίες εκτός από τη φροντίδα του χώρου ασχολούνται και με την αγιογραφία, το εργόχειρο, το χρυσοκέντημα, την κεροπλαστική, την παρασκευή τροφίμων, την κατασκευή θυμιάματος και ιαματικών αλοιφών και ψηφιδωτού.. Επιπλέον, με σεμνότητα, απλότητα και πλούσια χριστιανική αγάπηυποδέχονται όλους τους προσκυνητές για να τους προσφέρουν μια ευλογία της Μονής και να τους ξεκουράσουν με τον πνευματικό λόγο. Άλλωστε όπως ομολογούν και οι ίδιοι οι προσκυνητές, με την αποχώρησή τους από το μοναστήρι η ανανεωμένη πνευματική δύναμη και η μεγάλη ψυχική ωφέλεια ξεχειλίζουν. Στις εγκαταστάσεις του μοναστηριού υπάρχουν επίσης καλλωπιστικά ζώα, τα οποία περιποιούνται με ευλάβεια οι μοναχές. Η Ιερά Γυναικεία Μονή Αγίας Παρασκευής στο Ροδολίβος Σερρών αποτελεί ένα Πνευματικό Φάρο, ένα λαμπρό παράδειγμα στη σύγχρονη ζωή, μια μεγάλη ομολογία για όσα μπορεί να πετύχει ο κοινός θνητός με τη βοήθεια του Θεού.
Ώρες κοινού: Από ανατολή έως και δύση του ηλίου.
 

 
image40

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΣΕΡΡΩΝ : Λίγο έξω από την πόλη της Δράμας, στα γεωγραφικά σύνορα Δράμας-Σερρών, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Μηνά. Το 1957 θεμελιώθηκε ένα μικρό εξωκλήσι προς τιμή του Αγίου Μηνά. Μέχρι το 1974, οπότε και ήλθε η πρώτη αδελφότητα, η μονή λειτουργούσε σαν παρεκκλήσι. Από τότε ξεκίνησε η προσπάθεια ανέγερσης νέων κτιρίων, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της αδελφότητας και μετατρέπει από παρεκκλήσι σε γυναικεία κοινοβιακή Ιερά Μονή, λαμβάνοντας τη σημερινή της μορφή.
Ώρες κοινού: Από ανατολή έως και δύση του ηλίου.

 

Για να δείτε τη διαδρομή πατείστε εδώ

ΕΚΔΡΟΜΗ 2

image49ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ (ΣΙΨΑ) ΔΡΑΜΑΣ : Στο συνοικισμό των Ταξιαρχών Δράμας (Σίψα) πρώτος «οικιστής» και κτήτορας της
μονής, κατά το έτος 1930, υπήρξε ο μακαριστός γέροντας Γεώργιος Καρσλίδης (1901 – 1959), ο πρόσφατα αναγνωρισμένος άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σήμερα στο
σημείο αυτό ανθεί μια πολυπληθής (30μελής) γυναικεία αδελφότητα μοναζουσών, που αποτελεί την Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος. Μετά την κοίμηση του αγίου το 1959, το μοναστήρι έμεινε για μερικά χρόνια εγκαταλελειμμένο. Με ενέργειες του μακαριστού μητροπολίτου Δράμας κ. Διονυσίου, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 γίνονται τα εγκαίνια και το κτίσιμο της νέας μονής, καθώς και η εγκατάσταση της αδελφότητας σ’ αυτήν. Οι μοναχές ασχολούνται κυρίως με την αγιογραφία φορητών εικόνων και ακολουθούν την βυζαντινή παράδοση. Άλλες προσπαθούν να συνεχίσουν την παράδοση του χρυσοκεντήματος με εργόχειρα. Επίσης, υπάρχει πλεκτήριο και κηροπλαστείο. Ηγουμένη είναι η μοναχή Πορφυρία. Η Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος βρίσκεται σε μια όμορφη περιοχή, βόρεια της Δράμας, δίπλα στο βουνό Φαλακρό, στο 13ο χιλιόμετρο της οδού Δράμας –Σιδηρόνερου.
Ώρες κοινού: Καθημερινά 08:00 – 13:30

 

image51

ΙΕΡΟ ΒΑΠΤΙΣΤΗΡΙΟ ΛΥΔΙΑΣ :  Πολύ κοντά στους Φιλίππους, στο χωριό Λυδία Καβάλας, βρίσκεται το ομώνυμο Ιερό Βαπτιστήριο όπου κατά τη διήγηση του Ευαγγελιστού Λουκά, συνοδού του Παύλου, βάπτισε ο Απόστολος Παύλος την πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία χριστιανή, την πορφυροπώλιδα Λυδία Φιλιππησία. Σε ανάμνηση του σπουδαίου αυτού γεγονότος, ανεγέρθηκε το 1974 ο ναός-βαπτιστήριο. Το βαπτιστήριο έχει τη μορφή οκταγώνου. Στο κέντρο του βρίσκεται η μαρμάρινη φιάλη όπου πραγματοποιούνται βαπτίσεις νηπίων, ενώ στις δύο πλευρές του υπάρχουν αποδυτήρια για τις βαπτίσεις ενηλίκων. Το εσωτερικό του διακοσμείται με πολλά και εντυπωσικά έργα τέχνης, ψηφιδωτά, αγιογραφίες, βιτρό, δημιουργήματα σημαντικών καλλιτεχνών, που εξιστορούν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την παρουσία του Αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους.

 

image58

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑΣ: Η Παναγία η Εικοσιφοίνισσα, με την αχειροποίητο θαυματουργό εικόνα της, αποτελεί
ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας και είναι το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στο κατάφυτο Παγγαίο, σε υψόμετρο 753 μέτρων, βρίσκεται στα όρια των νομών Σερρών – Καβάλας, αλλά εκκλησιαστικά ανήκει στη Μητρόπολη Δράμας. Η ίδρυση της μαρτυρικής μονής της Μακεδονίας χάνεται στα βάθη των αιώνων.Στο ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο του Καθολικού βρίσκεται η αχειροποίητος και θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας. Εκτός από το ναό, το μοναστήρι επίσης περιλαμβάνει ξενώνες (τρία κτίρια με 200 κρεβάτια), τα κελλιά των μοναζουσών, Τράπεζα, αρχονταρίκι, μουσείο, τα παρεκκλήσια της Αγίας Βαρβάρας (με Αγίασμα) και της Ζωοδόχου Πηγής, εργαστήρια κεντητικής και αγιογραφίας κ.α. Αξιοθαύμαστα είναι και τα δύο μικρά κυπαρίσσια που εδώ και πολλά χρόνια ζουν θαυματουργικά στη στέγη του ναού (στη βάση του μικρού τρούλου). Η Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας εορτάζει στις 15 Αυγούστου στη μνήμη της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στις 14 Σεπτεμβρίου στη μνήμη του Τιμίου Σταυρού και στις 21 Νοεμβρίου στη μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Ώρες κοινού: Καθημερινά 08:00 – 14:00 & 17:00 – 19:00

 

image58
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΔΟΜΗΡΟΥ: Ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της πατρίδας μας, η Ιερά Γυναικεία Μονή Αγίας Παρασκευής, βρίσκεται σε μια γραφική τοποθεσία στα νότια του Νομού Σερρών. Συγκεκριμένα, θα τη συναντήσετε μόλις δύο χιλιόμετρα από το χωριό Δόμηρος και πέντε χιλιόμετρα από τους πρόποδες του Παγγαίου όρους. Η ιστορία του μοναστηριού αριθμεί 7,5 αιώνες χωρίς όμως να είναι γνωστό το πότε και πως ιδρύθηκε. Σήμερα εκεί μονάζει πολυάριθμη αδελφότητα, η Γερόντισσα και οι αδερφές της Μονής, οι οποίες εκτός από τη φροντίδα του χώρου ασχολούνται και με την αγιογραφία, το εργόχειρο, το χρυσοκέντημα, την κεροπλαστική, την παρασκευή τροφίμων, την κατασκευή θυμιάματος και ιαματικών αλοιφών και ψηφιδωτού.. Επιπλέον, με σεμνότητα, απλότητα και πλούσια χριστιανική αγάπη υποδέχονται όλους τους προσκυνητές για να τους προσφέρουν μια ευλογία της Μονής και να τους ξεκουράσουν με τον πνευματικό λόγο. Άλλωστε όπως ομολογούν και οι ίδιοι οι προσκυνητές, με την αποχώρησή τους από το μοναστήρι η ανανεωμένη πνευματική δύναμη και η μεγάλη ψυχική ωφέλεια ξεχειλίζουν. Στις εγκαταστάσεις του μοναστηριού υπάρχουν επίσης καλλωπιστικά ζώα, τα οποία περιποιούνται με ευλάβεια οι μοναχές. Η Ιερά Γυναικεία Μονή Αγίας Παρασκευής στο Ροδολίβος Σερρών αποτελεί ένα Πνευματικό Φάρο, ένα λαμπρό παράδειγμα στη σύγχρονη ζωή, μια μεγάλη ομολογία για όσα μπορεί να πετύχει ο κοινός θνητός με τη βοήθεια του Θεού.
Ώρες κοινού: Από ανατολή έως και δύση του ηλίου

 

Για να δείτε τη διαδρομή πατήστε εδώ

ΕΚΔΡΟΜΗ 3

image12

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ (ΣΙΨΑ) ΔΡΑΜΑΣ :  Στο συνοικισμό των Ταξιαρχών Δράμας (Σίψα) πρώτος «οικιστής» και κτήτορας της
μονής, κατά το έτος 1930, υπήρξε ο μακαριστός γέροντας Γεώργιος Καρσλίδης (1901 – 1959), ο πρόσφατα αναγνωρισμένος άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σήμερα στο
σημείο αυτό ανθεί μια πολυπληθής (30μελής) γυναικεία αδελφότητα μοναζουσών, που αποτελεί την Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος. Μετά την κοίμηση του αγίου το 1959, το μοναστήρι έμεινε για μερικά χρόνια εγκαταλελειμμένο. Με ενέργειες του μακαριστού μητροπολίτου Δράμας κ. Διονυσίου, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 γίνονται τα εγκαίνια και το κτίσιμο της νέας μονής, καθώς και η εγκατάσταση της αδελφότητας σ’ αυτήν. Οι μοναχές ασχολούνται κυρίως με την αγιογραφία φορητών εικόνων και ακολουθούν την βυζαντινή παράδοση. Άλλες προσπαθούν να συνεχίσουν την παράδοση του χρυσοκεντήματος με εργόχειρα. Επίσης, υπάρχει πλεκτήριο και κηροπλαστείο. Ηγουμένη είναι η μοναχή Πορφυρία. Η Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος βρίσκεται σε μια όμορφη περιοχή, βόρεια της Δράμας, δίπλα στο βουνό Φαλακρό, στο 13ο χιλιόμετρο της οδού Δράμας –Σιδηρόνερου.
Ώρες κοινού: Καθημερινά 08:00 – 13:30
 

image6

ΙΕΡΟ ΒΑΠΤΙΣΤΗΡΙΟ ΛΥΔΙΑΣ : Πολύ κοντά στους Φιλίππους, στο χωριό Λυδία Καβάλας, βρίσκεται το ομώνυμο Ιερό Βαπτιστήριο όπου κατά τη διήγηση του Ευαγγελιστού Λουκά, συνοδού του Παύλου, βάπτισε ο Απόστολος Παύλος την πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία χριστιανή, την πορφυροπώλιδα Λυδία Φιλιππησία. Σε ανάμνηση του σπουδαίου αυτού γεγονότος, ανεγέρθηκε το 1974 ο ναός-βαπτιστήριο. Το βαπτιστήριο έχει τη μορφή οκταγώνου. Στο κέντρο του βρίσκεται η μαρμάρινη φιάλη όπου πραγματοποιούνται βαπτίσεις νηπίων, ενώ στις δύο πλευρές του υπάρχουν αποδυτήρια για τις βαπτίσεις ενηλίκων. Το εσωτερικό του διακοσμείται με πολλά και εντυπωσικά έργα τέχνης, ψηφιδωτά, αγιογραφίες, βιτρό, δημιουργήματα σημαντικών καλλιτεχνών, που εξιστορούν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την παρουσία του Αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους.

 

image14ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΧΡΥΣΟΚΑΣΤΡΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ :Η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, βρίσκεται στο Νομό Καβάλας, στην Επαρχία Παγγαίου. και απέχει είκοσι χιλιόμετρα από την Καβάλα και οκτώ από την πλησιέστερη κωμόπολη. Η ανάβαση γίνεται εύκολα με ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι την πύλη της Ιεράς Μονής.Το ύψωμα που βρίσκεται η Μονή, λεγόταν από παλιά Αετοπλαγιά, προφανώς γιατί φώλιαζαν αετοί. Μέχρι το 1922 ήταν οργανωμένο τουρκικό χωριό, και ονομαζόταν Ελετζίκ. Με την μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, έφυγαν οι Τούρκοι και εγκαταστάθηκαν στα σπίτια τους, πρόσφυγες Μικρασιάτες. Το πρώτο μέλημα των ευλαβών κατοίκων ήταν η δημιουργία λατρευτικού χώρου, έτσι μετατρέπουν το υπάρχον τζαμί σε Εκκλησία αφιερωμένη στον αγαπημένο τους Άγιο Παντελεήμονα. Το δύσβατο όμως της περιοχής μαζί με τους κινδύνους του εμφυλίου πολέμου, αναγκάζουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να εγκατασταθούν στο Χρυσόκαστρο.. Από τότε, μόνο μία φορά τον χρόνο, στην εορτή του Αγίου, πληθώρα προσκυνητών κατέφθαναν και  έδιναν  ζωή στο ξεχασμένο χωριό. Το 1960 ο π. Αντώνιος Ζουμπουλέρης Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως, ανακαινίζει τον Ιερό Ναό. Μέχρι το 1978 είχαν μείνει ερείπια από το Χωριό ενώ μόνο ο Ιερός Ναός έμενε αλώβητος από την φθορά του χρόνου, απόρροια της φροντίδος των ευλαβών κατοίκων. Τότε ο φιλομόναχος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Κυρός Αμβρόσιος αναθέτει στον Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως π. Φίλιππο Αβραμίδη την ανεύρεση χώρου για την δημιουργία της Ιεράς Μονής. Πράγματι ο Γέροντας επισκέπτεται την τοποθεσία και αποφασίζει την ίδρυση της Μονής.  Οι κάτοικοι του Χρυσοκάστρου με μια ψυχή τον βοηθούν και απαλύνουν τις τυχόν δυσκολίες που αντιμετωπίζει, με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο του 1981 να εγκατασταθούν οι πρώτες Μοναχές. Το ευλογημένο έτος 1990 είναι ορόσημο για την ιστορία της Ιεράς Μονής. Τότε θεμελιώνεται το Καθολικό και παράλληλα γκρεμίζεται ο παλαιός Ναός. Το Σάββατο 31 Αυγούστου 2002 εγκαινιάζεται ο περικαλλής Ιερός Ναός υπό του οικείου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως Κυρού Ευδοκίμου και τον Σεπτέμβριο του 2013 εγκαινιάσθηκε ο ισόγειος Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου του καθολικού της Ιεράς Μονής υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου.
Ώρες κοινού: Από ανατολή έως και δύση του ηλίου.
 
 

image21

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΓΓΑΙΩΤΙΣΑΣ ΧΟΡΤΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ: To μοναστήρι της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας βρίσκεται βορειοανατολικά της Ξάνθης, στις παρυφές του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Σαν κτίσμα, το μοναστήρι αυτό όπως είναι σήμερα κτίσθηκε το 1841 επί της εποχής του αειμνήστου μητροπολίτου Ξάνθης Ευγενίου. Απο τα εκκλησιαστικά βιβλία, πληροφορούμαστε ότι το μοναστήρι υπήρχε και έφερε το ίδιο όνομα ακόμα και κατά το 1559. Έτσι, σε ένα κώδικα υπήρχε η ενθύμηση: Το παρόν μηνιαίον εστίν της υπεραγίας Θεοτόκου της κεκλημένης Αρχαγγελίοτισσας, άνωθεν της πόλεως Ξάνθης».
Ώρες κοινού: Από ανατολή έως και δύση του ηλίου.

 

Για να δείτε τη διαδρομή πατήστε εδώ

ΕΚΔΡΟΜΗ 4

image83

ΙΕΡΟ ΒΑΠΤΙΣΤΗΡΙΟ ΛΥΔΙΑΣ : Πολύ κοντά στους Φιλίππους, στο χωριό Λυδία Καβάλας, βρίσκεται το ομώνυμο Ιερό Βαπτιστήριο όπου κατά τη διήγηση του Ευαγγελιστού Λουκά, συνοδού του Παύλου, βάπτισε ο Απόστολος Παύλος την πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία χριστιανή, την πορφυροπώλιδα Λυδία Φιλιππησία. Σε ανάμνηση του σπουδαίου αυτού γεγονότος, ανεγέρθηκε το 1974 ο ναός-βαπτιστήριο. Το βαπτιστήριο έχει τη μορφή οκταγώνου. Στο κέντρο του βρίσκεται η μαρμάρινη φιάλη όπου πραγματοποιούνται βαπτίσεις νηπίων, ενώ στις δύο πλευρές του υπάρχουν αποδυτήρια για τις βαπτίσεις ενηλίκων. Το εσωτερικό του διακοσμείται με πολλά και εντυπωσικά έργα τέχνης, ψηφιδωτά, αγιογραφίες, βιτρό, δημιουργήματα σημαντικών καλλιτεχνών, που εξιστορούν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την παρουσία του Αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους.
 

ΙΕΡΑ-ΜΟΝΗ-ΑΓΙΟΥ-ΠΑΝΤΕΛΕΙΜΟΝΟΣ

ΙΕΡΟ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΙΩΤΙΣΣΣ ΞΑΝΘΗ: Βορειοανατολικά της Ξάνθης, λίγο έξω από την πόλη, στις παρυφές του ορεινού όγκου της Ροδόπης, σε εξαιρετικά θαυμάσια θέση με θέα προς τον κάμπο της Ξάνθης, πάνω ακριβώς από την συνοικία Σαμακώβ, βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας. Το μοναστήρι αυτό ιδιαίτερα τον Δεκαπενταύγουστο –αν και το Καθολικό του είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου– γίνεται τύπος πανθρακικού προσκυνήματος. Χιλιάδες πρoσκυνητές όλη την νύκτα της παραμονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ανήμερα προσέρχονται για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και να ζητήσουν την μεσιτεία της προς τον Υιό της και Θεό μας. Ως κτίσμα το μοναστήρι, όπως είναι σήμερα, κτίσθηκε το 1841 επί της εποχής του αειμνήστου μητροπολίτου Ξάνθης Ευγενίου. Οι δαπάνες καλύφθηκαν κυρίως από χρήματα που συγκέντρωσαν οι κάτοικοι της Ξάνθης με εράνους. Πάντως, το μοναστήρι της Αρχαγγελιώτισσας προϋπήρχε στην ίδια θέση τουλάχιστον από τον 16ο αιώνα και καταστράφηκε από δύο φοβερούς σεισμούς που έπληξαν το μοναστήρι και την πόλη το 1829. Το 1913, κατά την πρώτη Βουλγαρική Κατοχή, τα κειμήλια της μονής αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Σόφια. Το μοναστήρι μετά την απελευθέρωση του τόπου από τους Βουλγάρους (1919) προσέφερε ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε χωράφια για την αποκατάσταση των ακτημόνων προσφύγων, αλλά τόσο πολύ αποδυναμώθηκε που δεν μπορούσε πλέον να συντηρεί μοναχούς. Όταν ήλθε ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Αντώνιος (1954), από τα πρώτα του μελήματα ήταν να φροντίσει να αναλάβει η μητρόπολη τη μονή και να την αναστηλώσει. Η Παναγία η Αρχαγγελιώτισσα είναι στήριγμα τόσο των χριστιανών προσκυνητών της, όσο και αρκετών μουσουλμάνων της περιοχής. Σήμερα, η μονή είναι ανδρική και στην ανατολική της πτέρυγα στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητροπόλεως Ξάνθης. Εορτάζει στις 21 Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου) και στις 15 Αυγούστου.
Ώρες κοινού: Από ανατολή έως και δύση του ηλίου.
 

 
image97

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ :Πάνω σε δυο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος, στον νομό Ξάνθης, με υπέροχη θέα προς το Θρακικό πέλαγος,βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.Το εντυπωσιακό «πλωτό» μοναστήρι αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους και δέχεται επισκέπτες καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου που βρίσκουν εδώ ηρεμία και γαλήνη. Κατά τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Νικολάου όμως, στις 6 Δεκεμβρίου, το προσκύνημα γεμίζει από πιστούς, απλούς πολίτες,  μοναχές και μοναχούς απ’ όλην την Ελλάδα. Γύρω από το μοναστήρι το τοπίο συναρπάζει όλες τις εποχές του χρόνου. Το Πόρτο Λάγος βρίσκεται στο σημείο όπου η Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό πέλαγος, αναδεικνύοντας τον εξαιρετικό συνδυασμό του πράσινου της φύσης και του γαλάζιου της λίμνης. Εδώ ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται σε πραγματικό παράδεισο.
Ώρες κοινού: Από ανατολή έως και δύση του ηλίου.
 

Για να δείτε τη διαδρομή πατήστε εδώ

ΕΚΔΡΟΜΗ 5

45

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ: Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών αποτελεί ένα σημαντικό και παράλληλα εκπληκτικού κάλλους προσκύνημα. Βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ βορειοανατολικά
των Σερρών, στα δυτικά μιας βαθιάς χαράδρας του Μενοικίου όρους. Ο Σερραίος αγιορείτης μοναχός, ερημίτης και μετέπειτα επίσκοπος, Άγιος Ιωαννίκιος ήταν ο πρώτος κτίτορας της μονής το 1270. Το 1300 ο ανιψιός και διάδοχός του, Άγιος Ιωακείμ, έκτισε το Καθολικό, την Τράπεζα και ψηλά τείχη γύρω από την μονή. Χάρη στη σπάνια πολιτική του διορατικότητα, προείδε τον κίνδυνο από την πιθανή επέκταση των Οθωμανών στη Μακεδονία γι αυτό φρόντισε, στέλνοντας αντιπροσωπεία στην Προύσα, να εξασφαλίσει την έκδοση φιρμανιού (1372) που προφύλασσε για πάντοτε τη Μονή από αυθαιρεσίες των Τούρκων. Από το 1457 στη μονή μόνασε μια μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας, ο πρώτος Πατριάρχης μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης Άγιος Γεννάδιος Σχολάριος (μετά την παραίτησή του από Πατριάρχης), ο οποίος και έμεινε εκεί έως την κοίμησή του το 1473. Τάφηκε κοντά στους τάφους των δύο κτητόρων μέσα στο καθολικό της μονής. Το 1854 έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του, τα οποία φυλάσσονται σε ειδική λάρνακα έως σήμερα. Η μνήμη του Αγίου Γενναδίου τιμάται στις 25 Αυγούστου. Το Καθολικό αποτελεί μνημείο βυζαντινής αγιογραφίας, οι τοιχογραφίες του οποίου αποδίδονται στον Μακεδόνα Αγιογράφο Μ. Πανσέληνο. Οι παλαιότερες είναι αυτές που έγιναν κατά τη διάρκεια της ηγουμενίας του δεύτερου κτήτορα Ιωακείμ και διακρίνονται για την εκφραστικότητα, το ρεαλισμό και την παθητικότητα. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και χρονολογείται στα 1804. Δεξιά και αριστερά είναι αναρτημένες οι εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Οδηγήτριας που προέρχονται από το αρχικό τέμπλο του Καθολικού και μαζί με το πρώτο στρώμα τοιχογραφιών της Ενάτης αντιπροσωπεύουν την τέχνη της ακμής των Παλαιολόγων. Το 1917 η μονή λεηλατήθηκε από τους Βούλγαρους, που της στέρησαν μεγάλο αριθμό χειρογράφων και κειμηλίων. πό το 1986 εγκαταστάθηκε στη μονή γυναικεία αδελφότητα από την Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγήτριας Πηλίου, υπό την καθοδήγηση του μακαριστού γέροντος Εφραίμ, του Φιλοθεϊτου και Αριζονίτου. Οι 27 μοναχές προσπαθούν για την ανασύσταση του κτιριακού συγκροτήματος. Το 2010 χτυπήθηκε από πυρκαγιά που κατέστρεψε πολλούς χώρους της και προκάλεσε μεγάλες ζημιές. Ωστόσο, ευαισθητοποίησε τους απανταχού προσκυνητές και φίλους της να συμβάλουν στην ανοικοδόμησή της. Εορτάζει στις 29 Αυγούστου την Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.
Ώρες κοινού: Καθημερινά 08:00 – 14:00 & 16:30 – 19:30
 
 

287793-akritoxori

ΙΕΡΑ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΤΙΜΙΟΥΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ: Σε μια υπέροχη τοποθεσία στο νομό Σερρών, οι σχέσεις της περιοχής με το Περιβόλι της Παναγίας, το Άγιον Όρος, είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες, καθώς η γυναικεία αδελφότητα του Ιερού Ησυχαστηρίου στο Ακριτοχώρι Σιδηροκάστρου που είναι εγκαταστημένη εκεί, συνδέεται πνευματικά με την Ιερά Μονή Ξενοφώντος και αποτελεί μετόχι της. Το μεγαλοπρεπές Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών, που χτίστηκε το 1981, είναι ένα από τα σημαντικότερα ησυχαστήρια του ελλαδικού χώρου με 45 μοναχές και τελεί υπό την πνευματική καθοδήγηση του Αρχιμανδρίτου Αλεξίου, καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους. Ηγουμένη είναι η μοναχή Ιακώβη. Στο Ησυχαστήριο φυλάσσονται τίμια λείψανα των Αγίων: Ιακώβου του αδελφοθέου, Τιμίου Προδρόμου και προμήτορος Άννης. Η μοναστική αδελφότητα ασχολείται με την ιεροραπτική, την αγιογραφία, τη μικροτεχνία, καθώς και με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου, εορτή της αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου. Το νέο εντυπωσιακό Καθολικό εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2012 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Ο ναός, με συνολική διάσταση 500 τ.μ, είναι ακριβές αντίγραφο του παλαιού καθολικού της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος (10ου αιώνα) αγιορείτικου ρυθμού, σταυροειδούς με τρούλους. Χτίστηκε εξολοκλήρου από παραδοσιακά δομικά υλικά, όπως πέτρα, μάρμαρο και κεραμικά τούβλα και αγιογραφήθηκε από τους μοναχούς της Μονής Ξενοφώντος. Η Τράπεζα είναι αγιογραφημένη από τις ίδιες τις μοναχές. Το Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι, απέχει από την πόλη των Σερρών 50 χλμ και 24 χλμ από το Σιδηρόκαστρο. Είναι κτισμένο επί του διεθνούς περιπατητικού μονοπατιού E4/6 και έχει πανοραμική θέα στη λίμνη Κερκίνη. Ο επισκέπτης πραγματικά καθηλώνεται από την πανέμορφη θέα που αντικρίζει. Η λίμνη Κερκίνη ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο. Το πράσινο του όρους Μπέλλες κατακλύζει την κάθε γωνιά του. Αξίζει να το επισκεφθεί κανείς, ιδιαίτερα οι γυναίκες, που δεν μπορούν να επισκεφθούν το Άγιον Όρος, για να πάρουν μια ιδέα της αγιορείτικης βυζαντινής αρχιτεκτονικής και του αγιορείτικου τρόπου ζωής.
Ώρες κοινού: Καθημερινά 09:00 – 17:00

 

Για να δείτε τη διαδρομή πατήστε εδώ

 • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Δάση

  ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
 • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Οινοποιεία

  Εξερευνήστε την ευρεία γκάμα εκλεκτών οίνων που παράγονται στην περιοχή καθώς και τα εντυπωσιακά διαμορφωμένα οινοποιεία. ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
 • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Μουσεία

  Ανακαλύψτε την πλούσια ελληνική ιστορία, καθώς περιηγείστε στα μουσεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
 • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Δραστηριότητες

  ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
 • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Πάρκα & Μνημεία

  Εντυπωσιαστείτε από τον ιστορικό πλούτο και το φυσικό κάλλος των πάρκων της περιοχής. ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
 • Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας
  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Μοναστήρια

  Επισκεφθείτε με ευλάβεια, μοναδικά μοναστήρια ιδιαίτερης θρησκευτικής αξίας, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του τόπου. ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
 • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

  Ενταχθείτε στην καθημερινή ζωή των ντόπιων, συμμετέχοντας στις πολιτιστικές δραστηριότητες του τόπου. ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
 • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Φυσικά Αξιοθέατα

  Απολαύστε στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας που σας χαρίζει απλόχερα η οργιάζουσα φύση. Σπήλαια, δάση, καταρράκτες σκηνογραφούν ένα μοναδικό φυσικό σκηνικό. ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
 • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Καταρράκτες

  ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
 • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Σπήλαια

  ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ