Destination
Σπήλαιο Αγγίτη Δράμα

Το σπήλαιο Αγγίτη είναι ένα κορυφαίο αξιοθέατο σε μικρή απόσταση από την πόλη της Δράμας.

Το σπήλαιο Αγγίτη, ή ακριβέστερα το σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη ποταμού, είναι ένα μοναδικό φυσικό αξιοθέατο της Δράμας, καθώς είναι το μόνο επισκέψιμο σπήλαιο στην Ευρώπη που διαρρέεται από ποτάμι, αλλά και το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου! Βρίσκεται στον δήμο Προσοτσάνης Δράμας, σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας.

Παρόλο που το σπήλαιο Αγγίτη αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια στην Ευρώπη, είναι προς το παρόν σχετικά άγνωστο ακόμη και στο ελληνικό κοινό, καθώς έγινε επισκέψιμο μόλις το 2000. Αυτό αλλάζει γρήγορα, παρόλα αυτά, καθώς οι περισσότεροι επισκέπτες εντυπωσιάζονται τόσο πολύ, που γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές του, συστήνοντάς το ως κορυφαίο αξιοθέατο σε όσους γνωρίζουν.

Σπήλαιο πηγών Αγγίτη ποταμού – Η ιστορία και η ανακάλυψη του

Στην είσοδο του σπηλαίου βρίσκεται μια μεγάλη αίθουσα, γεμάτη με τα νερά του ποταμού Αγγίτη, η οποία ήταν γνωστή στους κατοίκους της περιοχής αιώνες πριν. Σήμερα, η μεγάλη αυτή αίθουσα, με διάμετρο 40 μέτρα και μέγιστο ύψος 15 μέτρα, περιέχει ένα μεγάλο υδραυλικό τροχό διαμέτρου 8 μέτρων, ο οποίος από τον 19ο αιώνα ακόμη παρείχε νερό για ύδρευση και άρδευση σε όλη τη γύρω περιοχή. Αυτός είναι και ο λόγος που η αίθουσα αυτή λέγεται “αίθουσα του τροχού”.

Από τη δεκαετία του 1950 προσπαθούσαν οι Έλληνες σπηλαιολόγοι να εξερευνήσουν το υπόλοιπο σπήλαιο πέρα από την αρχική αίθουσα του τροχού, αλλά το ανάγλυφο του σπηλαίου και τα νερά του ποταμού έκαναν το εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο. Μόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1970 κατάφεραν, με τη βοήθεια Γάλλων σπηλαιολόγων που ήρθαν για τον σκοπό αυτό από το εξωτερικό, να προχωρήσουν σε μεγάλο βάθος μέσα στο σπήλαιο, για να ανακαλύψουν τελικά ότι πρόκειται για ένα κολοσσιαίο σε μέγεθος σπήλαιο, για την ακρίβεια, για το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στον κόσμο!

Σπήλαιο Αγγίτη – Ένα μοναδικό ποτάμιο σπήλαιο – αριστούργημα της φύσης

Σήμερα, μετά από τις διαδοχικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών, το συνολικό μήκος του σπηλαίου υπολογίζεται σε περισσότερα από 21 χιλιόμετρα (!). Από αυτά, προς το παρόν, μόνο τα 500 πρώτα μέτρα είναι επισκέψιμα για το κοινό. Λόγω του ποταμού που ρέει κυριολεκτικά μέσα από το σπήλαιο, έχουν δημιουργηθεί ειδικοί υπερυψωμένοι διάδρομοι-γέφυρες μέσα στο νερό, προκειμένου οι επισκέπτες να μπορούν να θαυμάσουν το υπέροχο εσωτερικό.

Μέσα στο σπήλαιο τις εντυπώσεις κλέβουν οι λευκοί και οι χαρακτηριστικοί κόκκινοι σταλακτίτες. Το μεγάλο μέγεθος των σταλακτιτών γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε πως αυτοί μεγαλώνουν μόλις ένα εκατοστό ανά αιώνα!

Μέσα στο σπήλαιο ζουν 37 διαφορετικά είδη ζώων, τα οποία συμπεριλαμβάνουν διάφορα είδη ψαριών, νυχτερίδων (των οποίων ο πληθυσμός εποχιακά μπορεί να φτάσει και τα 3.000 μέλη), αλλά και μεγαλύτερα θηλαστικά όπως βύδρες και μυοκάστορες. Και ο ίδιος ο ποταμός Αγγίτης φιλοξενεί μια πλούσια πανίδα, η οποία συμπεριλαμβάνει μεγάλους πληθυσμούς όχι μόνο από ψάρια, αλλά και από καραβίδες. Ο ποταμός, που ξεκινάει ορμητικός από το σπήλαιο, συνεχίζει για περίπου 50 χιλιόμετρα, πριν χυθεί στον ποταμό Στρυμόνα.

Το σπήλαιο των πηγών του ποταμού Αγγίτη αποτελεί ένα μοναδικό δημιούργημα της Ελληνικής φύσης, η οποία το “σμίλευε” για χιλιετίες, μέχρι να φτάσει στη σημερινή του, εντυπωσιακή μορφή. Παρόλο που το συγκεκριμένο σπήλαιο είναι από τα νεότερα αξιοθέατα της Ελλάδας, καθώς άνοιξε για το κοινό ουσιαστικά στο ξημέρωμα του 21ου αιώνα, η φήμη του εξαπλώνεται γρήγορα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Σήμερα, το σπήλαιο Αγγίτη αποτελεί μια θαυμάσια ημερήσια εκδρομή από την πόλη της Δράμας, λόγω της εύκολης πρόσβασής του και τη όμορφης διαδρομής, ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με μια επίσκεψη στη γειτονική γραφική Προσοτσάνη.