Destination
Γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα

Γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα: Δείτε πανοραμικά το μοναδικό έθιμο με τα Καραβάκια των Ευχών από το παράθυρο του δωματίου σας στο ξενοδοχείο Hydrama Grand Hotel.

Η Γιορτή της Αγίας Βαρβάρας είναι η πιο σημαντική γιορτή της Δράμας, καθώς η Αγία Βαρβάρα είναι η πολιούχος της Δράμας. Η γιορτή γίνεται στις 4 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου, αλλά οι πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις ξεκινούν από την προηγούμενη μέρα, 3 Δεκεμβρίου.

Κάθε χρόνο, πολλοί επισκέπτες συρρέουν στα ξενοδοχεία της Δράμας για να παρακολουθήσουν τις μοναδικές στο είδος τους εκδηλώσεις για τη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, που πάντοτε εντυπωσιάζουν με τον ιδιαίτερό τους χαρακτήρα, ειδικά τους ανυποψίαστους, αλλά τυχερούς επισκέπτες, που θα βρεθούν για πρώτη φορά στην πόλη τις μέρες εκείνες.

Ποια ήταν η Αγία Βαρβάρα

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, η Αγία Βαρβάρα γεννήθηκε το 275 μ.Χ στη Νικομήδεια της Βιθυνίας στη Μικρά Ασία. Λόγω της μεγάλης, ακλόνητης πίστης της, προκάλεσε το μένος του πατέρα της Διόσκορου, ο οποίος ήταν φανατικός ειδωλολάτρης και σημαντικός αξιωματούχος της περιοχής, με αποτέλεσμα τελικά να αποκεφαλίσει ο ίδιος την κόρη του με το ξίφος του το 306 μ.Χ. Για τον λόγο αυτό η Αγία Βαρβάρα θεωρείται Μεγαλομάρτυς του Χριστιανισμού.

Η Αγία Βαρβάρα είναι επίσης και προστάτιδα του πυροβολικού. Ο ιστορικός λόγος γι’ αυτό είναι γιατί, σύμφωνα με τον θρύλο, όταν ο πατέρας της αποκεφάλισε την Αγία, ένας κεραυνός τον χτύπησε και τον σκότωσε ακαριαία, ως Θεία τιμωρία για την αποτρόπαια πράξη του.

Η Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα

Όταν το 1380 η Δράμα κατακτήθηκε από τους Τούρκους, οι κατακτητές για να νικήσουν το ελεύθερο φρόνημα των κατοίκων, γκρέμισαν την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας προκειμένου στα θεμέλια της εκκλησίας να χτίσουν ένα μουσουλμανικό τζαμί. Κατά την παράδοση, όμως, τη μέρα της Αγίας Βαρβάρας, η περιοχή πλημμύρισε με αποτέλεσμα να σχηματιστεί η μικρή λίμνη της Αγία Βαρβάρας, η οποία υπάρχει ακόμη και σήμερα, αναγκάζοντας του κατακτητές να ακυρώσουν τα σχέδια τους.

Από εκείνη τη μέρα η Αγία Βαρβάρα έγινε η πολιούχος της πόλης, και πηγή δύναμης στα δύσκολα χρόνια της οθωμανικής κατοχής. Μετά την απελευθέρωση της πόλης, οι κάτοικοι έχτισαν δίπλα στη λίμνη μια νέα όμορφη εκκλησία στη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας.

Γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα – Τα Καραβάκια των Ευχών

Αυτή ακριβώς η μικρή λίμνη της Αγίας Βαρβάρας, στις όχθες της οποία δεσπόζει το ξενοδοχείο Hydrama Grand Hotel, είναι και το πανέμορφο χειμωνιάτικο σκηνικό όπου λαμβάνει χώρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έθιμα της Βόρειας Ελλάδας, τα Καραβάκια των Ευχών.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο, το βράδυ της παραμονής της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, στις 3 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες παιδιά συγκεντρώνονται στις όχθες της λίμνης με μικρά καραβάκια από ξύλο ή φελιζόλ που έχουν προσεκτικά και με πολλή επιμέλεια φτιάξει τις προηγούμενες μέρες. Αφού τα παιδιά βάλουν πάνω τους αναμμένα κεράκια, αφήνουν τα καραβάκια αυτά να πλεύσουν πάνω στην όμορφη λιμνούλα, δημιουργώντας ένα μοναδικό, βαθιά κατανυκτικό σκηνικό, το οποίο, μεταξύ άλλων, εντυπωσιάζει βαθιά τους επισκέπτες του ξενοδοχείου μας κάθε χρόνο, λόγω και της μοναδικής θέας της εκδήλωσης που έχουν από τα δωμάτιά τους, που κοιτούν τη λίμνη από ψηλά.

Το παραπάνω έθιμο γίνεται ακριβώς για να τιμήσει τη μνήμη της αρχικής εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας, τα θεμέλια της οποίας βρίσκονται στο βυθό της λίμνης, και πρόκειται για ένα συμβολικό “άναμμα κεριού” στο χώρο της εκκλησίας, για να τιμήσει την Αγία Βαρβάρα την ημέρα της γιορτής της. Η όλη εκδήλωση είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή και κρατάει καθηλωμένους τους τυχερούς επισκέπτες που θα βρεθούν στη Δράμα τις μέρες εκείνες.

Γιορτή της Αγία Βαρβάρας στη Δράμα – Η παραδοσιακή σούπα-γλύκισμα “Βαρβάρα”

Επίσης την παραμονή της γιορτής, όταν και πραγματοποιείται το έθιμο με τα Καραβάκια των Ευχών, μοιράζεται από την Ένωση Κυριών της Δράμας και η γλυκιά σούπα “Βαρβάρα”, που έχει προσεκτικά μαγειρευτεί από τις νοικοκυρές της πόλης. Η σούπα αυτή, που ουσιαστικά είναι γλύκισμα, περιέχει σιτάρι, σταφίδες, σουσάμι, και διάφορους ξηρούς καρπούς, ενώ η γεύση της μοιάζει με το κολυβόζουμο.

Η σούπα αυτή γίνεται για να αναβιώσει το κατά την παράδοση σατανικό σχέδιο του πατέρα της Αγίας Βαρβάρας, Διόσκορου, να βάλει δηλητήριο στο ψωμί που προμηθεύονταν οι Χριστιανοί της περιοχής του, για να τους εξοντώσει. Η κόρη του, η Αγία Βαρβάρα, όμως, προειδοποίησε τους Χριστιανούς, οι οποίοι, με τη σειρά τους, προκειμένου να μην φάνε ψωμί, έκαναν μια γλυκιά σούπα με ότι υλικά είχαν. Η σημερινή γλυκιά σούπα “Βαρβάρα” τιμάει ακριβώς τη μνήμη αυτής της παράδοσης.

Η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες γιορτές της Βόρειας Ελλάδας, με τις ιδιαίτερες εκδηλώσεις της, και τη μαγευτική κατάνυξη που προκαλούν τα εκατοντάδες καραβάκια με τα κεράκια των μικρών παιδιών που επιπλέουν στη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας, δημιουργώντας ένα χειμωνιάτικο σκηνικό μοναδικής ομορφιάς.

Το ξενοδοχείο Hydrama Grand Hotel, λόγω της δεσπόζουσας θέσης του στην όχθη της λίμνης της Αγίας Βαρβάρας, είναι σίγουρα το καλύτερο ξενοδοχείο για να μείνετε, αν θέλετε να απολαύσετε με πλεονεκτική θέα τη μυσταγωγία του εθίμου με τα Καραβάκια των Ευχών, αλλά και για να ζήσετε με όλες σας τις αισθήσεις τη μοναδική ατμόσφαιρα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, της μεγαλύτερης γιορτής της Δράμας.