ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ
Φυσικά Αξιοθέατα

Το Σπηλαιο των Πηγων του ποταμου Αγγιτη

Το Σπήλαιο των Πηγών του ποταμού Αγγίτη, στο Δ.Δ.Κοκκινογείων, Βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ. ΒΔ από την πόλη της Δράμας, είναι το μοναδικό αξιοποιημένο ποτάμιο Σπήλαιο στον ελλαδικό χώρο.

Πρόκειται για έναν επιμήκη αλλά όχι ευθύγραμμο αγωγό που δημιουργήθηκε από τη διάβρωση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων του Φαλακρού Όρους. Σε ένα ταξίδι 12 χλμ. που αρχίζει εδώ και χιλιάδες χρόνια από τις καταβόθρες της κλειστής λεκάνης του Νευροκοπίου όπου συγκεντρώνεται το νερό από τα χιόνια του χειμώνα και τις βροχές, μεταφέρεται ο υγρός θησαυρός μέχρι την δραμινή πεδιάδα.

Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων ενώ συνολικά εκτείνεται σε μήκος άνω των 21 χλμ.Μέσα στο Σπήλαιο με σταθερή θερμοκρασία 17ο C, ο χώρος είναι εντυπωσιακός. Καθώς ο επισκέπτης προχωρά σε διάδρομο πάνω από το ποτάμι και αντίθετα με τη ροή του νερού, παρακολουθεί στο διάκοσμο του Σπηλαίου να κυριαρχούν οι λευκοί και ερυθρόμορφοι σταλακτίτες διαφόρων μορφών. Το σπήλαιο ονομάζεται και Μααρά, ονομασία η ετυμολογία της οποίας είναι είτε από τα αραβικά και σημαίνει μικρό σπήλαιο είτε από τα εβραϊκά που σημαίνει νερό από το βουνό.

Επίσημη Ιστοσελίδα Σπηλαίου Πηγών Αγγίτη

Απόσταση από το ξενοδοχείο : 26,1χλμ

 

Σπηλαιο της Αλιστρατης

Το σπήλαιο της Αλιστράτης είναι ένα  από τα ωραιότερα σπήλαια της Ελλάδας, με φανταστικό σε ομορφιά και πλούτο διάκοσμο, βρίσκεται νοτιοανατολικά της ιστορικής  ομώνυμης κωμοπόλεως  και  σε απόσταση 6 χιλιομέτρων απ’ αυτή.

Το θαυμάσιο σπήλαιο της Αλιστράτης, με το μοναδικό φυσικό εξαερισμό σε όλα τα τμήματά του, οφείλει τη γέννησή του σε τέτοια φαινόμενα που ξεκίνησαν τη δράση τους πριν από 2.οοο.οοο χρόνια.Η θερμοκρασία του είναι σχεδόν σταθερή: το χειμώνα γύρω στους 18°C και το καλοκαίρι γύρω στους 20°C. Η έκτασή του ανέρχεται σε εκατοντάδες στρέματα αλλά η τουριστική διαδρομή έχει μήκος 1.100 μέτρα σε απόλυτα επίπεδο έδαφος.

Στην είσοδο του σπηλαίου συναντούμε μια πολύ ωραία αίθουσα ύψους 8 μ., που είναι ο προθάλαμος αυτού. Από τον προθάλαμο ξεκινούν διάφορες στοές με μεγάλο ύψος και πλουσιότατο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.Όσο ο επισκέπτης προχωρεί, τόσο ο διάκοσμος γίνεται πλουσιότερος σε κατάλευκους σταλακτίτες σε μορφή παραπετάσματος. Ακολουθούν άλλοι θάλαμοι (αίθουσες) ύψους 8 ή 10 μ.

Επίσημη Ιστοσελίδα Σπηλαίου Αλιστράτης

 Απόσταση από το ξενοδοχείο : 30χλμ

 

 

Δασος Ελατιας (Καραντερε)

Η Ελατιά ή Καράντερε είναι βουνό της Μακεδονίας με μέγιστο υψόμετρο 1.826 μέτρα (κορυφή Τσάκαλος). Βρίσκεται στο νομό Δράμας και αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης.

Το δάσος της Ελατιάς είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα σε έκταση (700 τετραγωνικά χιλιόμετρα), και αποτελείται από ερυθρελάτη, πεύκα, κέδρους, οξιές, σημύδες, λεύκες, σφενδάμια, δρύες, αγριοτριανταφυλλιές κ.α. Στο δυτικό τμήμα του βουνού, στη θέση Μαγούλα, υπάρχει το δάσος Σημύδας, το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα. Γενικά η χλωρίδα της Ελατιάς είναι πλούσια σε είδη (πάνω από 700), με πολλά ενδημικά (τοπικά) της βαλκανικής περιοχής, καθώς και με πολλά σπάνια για τη χώρα μας. Επίσης, συναντάται ποικιλία μανιταριών με πολλά εδώδιμα (βωλίτες, κοπρίνοι, αμανίτης καίσαρος κ.ά.).

Επίσημη Ιστοσελίδα Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης

Απόσταση από το ξενοδοχείο: 64χιλ

Παρθενο Δασος Φρακτου

Παρθένο Δάσος Φρακτού Δράμα

Το Φρακτό Όρος βρίσκεται στο νομό Δράμας και αποτελεί τμήμα της οροσειράς. Στο ΒΑ μέρος του Φρακτού δεσπόζει εδώ και αιώνες σαν ένας φυσικός «Παρθενώνας», το μεγαλύτερο αδιατάρακτο Μνημείο της φύσης στην Ευρώπη, το Παρθένος δάσος του Παρανεστίου έκτασης 5892 στρεμμάτων χωρισμένο σε δύο κηλίδες (5020 και 872 στρεμ. αντίστοιχα). Έχει χαρακτηριστεί «Διατηρητέο μνημείο της Φύσης» και είναι το μοναδικό Παρθένο Δάσος της χώρας. Επιπλέον, θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα του είδους του στην Ευρώπη. Από το 1980 η περιοχή έχει κηρυχθεί, κάτω από ένα πλαίσιο απόλυτης προστασίας και απαιτείται εκδοση αδείας από το Δασαρχείο (24ώρες) για επίσκεψη στο δάσος ως ιδιώτης.

Η μέγιστη ηλικία δέντρων είναι 500 χρόνια, η διάμετρος είναι 1,20 μ. και το ύψος 59 m για τα κωνοφόρα και 45 m για Fagus sp. Οι απότομες πλαγιές και τα μικρά ρέματα σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες. Όσον αφορά τα άγρια φυτά που φύονται,η ποιότητα της περιοχής χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση 15 σημαντικών taxa. Η πανίδα του Παρθένου Δάσους είναι επίσης πλούσια σε ποικιλία και σε μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού. Οι πανίδα πουλιών περιλαμβάνει περισσότερα από 120 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων το 25% έχουν ανάγκη ειδικής προστασίας, ενώ η βιοποικιλότητα των θηλαστικών αποτελείται από τουλάχιστον 32 είδη.

Η πιο σημαντική οικολογική αξία της περιοχής είναι το αδιατάρακτο οικοσύστημα. Αυτό το οικοσύστημα είναι φυσικό, με μεγάλη οικολογική και δασοκομική σημασία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο (πρότυπο) για τη μελέτη της δυναμικής εξέλιξης και άλλων φυσικών δασικών οικοσυστημάτων. Η συνολική περιοχή είναι σήμερα 1072 εκτάρια εκ των οποίων 589 εκτάρια είναι υπό προστασία ως ΖΕΠ (Ζώνες ειδικής προστασίας), 269 ha προστατεύονται μετά την απόφαση του ελληνικού Υπουργείου Γεωργίας και τέλος, 214 ha προστατεύονται από το Δασικό Γραφείο της περιοχής της Δράμας.

Επίσημη Ιστοσελίδα Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης

Απόσταση από ξενοδοχείο: 40χιλ

Καταρρακτης Τραχωνιου (Λειβαδιτης)

Ο καταρράκτης Τραχωνίου – Λειβαδίτη βρίσκεται στην κεντρική οροσειρά Ροδόπης (Δασικό Σύμπλεγμα Τραχωνίου-Διποτάμων -Δάσος Λεπίδα), που ανήκει στον Δήμο Παρανεστίου του Νόμου Δράμας.

Η πρόσβαση σε αυτόν τον Καταρράκτη γίνεται διασχίζοντας το Αρκουδόρεμα (λίγο πριν τα Διπόταμα), από τον δασικό δρόμο που περνά από το χωριό Τραχώνι του Δήμου Παρανεστίου και σε απόσταση 7 χιλ. και στη συνέχεια μονοπάτι 300μ. μας οδηγεί στον καταρράκτη, ή από το μονοπάτι (1800 μ.) του χωριού Λειβαδίτη Ξάνθης.

Πρόκειται για τον πιο εντυπωσιακότερο καταρράκτη της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης, ύψους 40 μέτρων, με έντονο τοπίο που συνδυάζει πλούσια βλάστηση και νερό. Στο ευρύτερο χώρο υπάρχουν εγκαταστάσεις για περιήγηση, προσφέρωντας τη δυνατότητα θέασης του καταρράκτη από θέση και απόσταση που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιδανικές. Κατά τους χειμερινούς μήνες τα νερά του καταρράκτη παγώνουν δημιουργώντας ένα τεράστιο κρυστάλλινο γλυπτό!

Απόσταση από ξενοδοχείο: 73χλμ

Καταρρακτης Αγ. Βαρβαρας

Ο Καταρράκτης της Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται στην ορεινή περιοχή Δράμας, απέχει 18χλμ από το Παρανέστι και ανήκει στο Δασικό Σύμπλεγμα Τραχωνίου – Διποτάμων και Δρυμού (δάσος Λεπίδα).Ο καταρράκτης έχει ύψος 15 μέτρα και σχηματίζει μια εντυπωσιακή μικρή λίμνη και μαζί με την παρόχθια βλάστηση από σκλήθρα και δρυς, αποτελεί τόπο υψηλής αισθητικής αξίας. Ο ευρύτερος χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για αναψυχή με εγκαταστάσεις για θέα, ξεκούραση και υπαίθριο γεύμα.

Απόσταση από ξενοδοχείο: 62χλμ

Καταρρακτης Λεπιδα

Ο καταρράκτης Λεπίδα βρίσκεται στην ορεινή περιοχή του Παρανεστίου Δράμας, σε απόσταση 23 χιλ. από το Παρανέστι με κατεύθυνση βόρεια προς τον οικισμό Διπόταμα. Ύστερα από μία διαδρομή 4 χιλ. χωματόδρομο από τα Διπόταμα συναντούμε το κιόσκι του καταρράκτη και από ψηλά βλέπουμε πραγματικά ένα εντυπωσιακό δημιούργημα της Φύσης! Το μονοπάτι 700 μέτρων κατηφορίζει ανάμεσα από πανύψηλα δέντρα, οξιές και βελανιδιές. Τα νερά πέφτουν από ύψος τριάντα περίπου μέτρων και η κλιμακωτή διάταξη των βράχων δημιουργεί κατά την πτώση τους εντυπωσιακά εφέ.

Απόσταση από ξενοδοχείο: 68χλμ

  • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Διαδρομές

    ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
  • Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Μοναστήρια

    Επισκεφθείτε με ευλάβεια, μοναδικά μοναστήρια ιδιαίτερης θρησκευτικής αξίας, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του τόπου. ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
  • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Δραστηριότητες

    ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
  • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Μουσεία

    Ανακαλύψτε την πλούσια ελληνική ιστορία, καθώς περιηγείστε στα μουσεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
  • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

    Ενταχθείτε στην καθημερινή ζωή των ντόπιων, συμμετέχοντας στις πολιτιστικές δραστηριότητες του τόπου. ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
  • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Δάση

    ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
  • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Οινοποιεία

    Εξερευνήστε την ευρεία γκάμα εκλεκτών οίνων που παράγονται στην περιοχή καθώς και τα εντυπωσιακά διαμορφωμένα οινοποιεία. ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
  • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Καταρράκτες

    ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
  • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Σπήλαια

    ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
  • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Πάρκα & Μνημεία

    Εντυπωσιαστείτε από τον ιστορικό πλούτο και το φυσικό κάλλος των πάρκων της περιοχής. ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ