ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Ο λαϊκός πολιτισμός της περιοχής της Δράμας παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι μόνο για τον πλούτο και την ενέργεια των επιμέρους μορφών του, αλλά και για την επιβίωση ή απόηχο σε αυτόν στοιχείων της αρχαιοελληνικής και βυζαντινής παράδοσης.

Επιλέξτε των μήνα της επισκέψεως σας.

Ιανουάριος

Αραπηδες / Πολιτιστικος Συλλογος Μοναστηρακιου

6 Ιανουαρίου

Τα δρώμενα εδώ αρχίζουν ανήμερα των Θεοφανίων. Σ’ αυτά πρωταγωνιστούν οι «Αράπηδες» που τα πιο χαρακτηριστικά παρελκόμενα της μεταμφίεσης τους είναι οι ψηλές κουκούλες από δέρμα κατσίκας και τα βαριά κουδούνια με τα οποία περιζώνονται. Αφού επισκεφθούν όλα τα σπίτια του χωριού πειράζοντας τον κόσμο και καταναλώνοντας άφθονο αλκοόλ, καταλήγουν στην πλατεία, όπου αρχίζουν έναν εξαντλητικό κυκλικό χορό.

Απόσταση από ξενοδοχείο: 6χλμ

Μωμογεροι / Πολιτιστικος Συλλογος Καλλιφυτου

2 Ιανουαρίου

Εδώ, κατά τις πρώτες μέρες του χρόνου, αναβιώνει το έθιμο των «Μωμόγερων», ένα είδος λαϊκής παραδοσιακής παντομίμας που συνηθίζονταν σε διάφορα χωριά του Πόντου. Οι συμμετέχοντες είναι μεταμφιεσμένοι σε γέρους.

Απόσταση από ξενοδοχείο: 7χλμ

Αραπηδες – Αρκουδες – Παραδοσιακος Γαμος -«Ημερα της Μπαρας» / Πολιτιστικος Συλλογος Βωλακα

6-7-8 Ιανουαρίου

«Η ημέρα της Μπάρας» πραγματοποιείται στις 6 Ιανουαρίου με την αναβίωση του εθίμου με το πέρασμα νεόνυμφων από το σιντριβάνι της βαπτίσεως του Χριστού για Υγεία και γονιμότητα. Το έθιμο των «Αράπηδων» με τις ιδιότυπες μεταμφιέσεις και τις «διονυσιακές» δραστηριότητες (που συμπεριλαμβάνουν ποτό μέχρι μέθης, χορό μέχρι τελικής πτώσεως και συμπεριφορές ελευθεριάζουσες), ενώ την επόμενη μέρα (8 Ιανουαρίου) γίνεται τελετουργική αναπαράσταση τοπικού γάμου και πραγματοποιείται το έθιμο των «αρκούδων». Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη γριά «μαμή», κάτι που δείχνει ότι κατ’ ουσίαν όλα αυτά τα έθιμα είναι γονικού χαρακτήρα.

Απόσταση από ξενοδοχείο: 36χλμ

Αραπηδες / ΑΜΣ Πυργων

6 Ιανουαρίου

Την ημέρα των Θεοφανίων και την επόμενη πραγματοποιούνται θορυβώδεις εκδηλώσεις με ζωόμορφες μεταμφιέσεις, κουδούνια, πειράγματα και ασταμάτητο γλέντι.

Απόσταση από ξενοδοχείο: 21χλμ

Αραπηδες / Μορφωτικος Εκπολιτιστικος Συλλογος Ξηροποταμου

6-7 Ιανουαρίου

Στις 7 Ιανουαρίου πραγματοποιείται και εδώ, όπως και στο Μοναστηράκι, το έθιμο των «Αράπηδων». Οι «Αράπηδες», μεταμφιεσμένοι ακριβώς όπως και ομώνυμοί τους στο Μοναστηράκι τριγυρίζουν από τα χαράματα στο χωριό δημιουργώντας πανζουρλισμό με τους ήχους των κουδουνιών, τα πειράγματα και τις φωνές τους.

Απόσταση από ξενοδοχείο: 8χλμ

Παγονεριτικο Καρναβαλι – Αραπηδες / Μορφωτικος Εκπολιτιστικος Συλλογος Παγονεριου

6 Ιανουαρίου

Παραδοσιακά δρώμενα πραγματοποιούνται στο Παγονέρι και κατά την ημέρα των Θεοφανίων. Επιβιώνει και εδώ το έθιμο των «Αράπηδων» με τις ζωόμορφες μεταμφιέσεις και τα μεγάλα κουδούνια γύρω από τη μέση οι αράπηδες πλαισιώνονται από τους τύπους της «Γύφτισσας», της «Νύφης» και του «Γιατρού» (χατλή).

Απόσταση από ξενοδοχείο: 54χλμ

Μπαμπουγερα – Παραδοσιακος Γαμος / Πολιτιστικος Συλλογος Καλης Βρυσης

6-7-8 Ιανουαρίου

Ιδιαιτερότητα των δρώμενων της Καλής Βρύσης, που διαρκούν επί τριήμερο (αρχίζοντας από την ημέρα των Θεοφανίων), είναι τα «Μπαμπούγερα», δηλαδή άντρες ντυμένοι με χαρακτηριστικές ζωόμορφες ενδυμασίες και ζωσμένοι με κουδούνια. Αυτοί περιφέρονται στο χωριό δημιουργώντας παντού θόρυβο και ευθυμία. Στις 8 Ιανουαρίου οι εκδηλώσεις καταλήγουν και εδώ (όπως και στον Βώλακα) σε αναπαράσταση τοπικού γάμου, κατά τον οποίο ο υποδυόμενος τον ιερέα απομιμείται πιο πολύ το τελετουργικό του πολιτικού παρά του θρησκευτικού γάμου.

Απόσταση από ξενοδοχείο: 23χλμ

Μπαμπιντεν / Εκπολιτιστικος Συλλογος Πετρουσας

7-8 Ιανουαρίου

Η σημαντικότερη παραδοσιακή εκδήλωση της Πετρούσας είναι το έθιμο της «Μπάμπως», η λεγόμενη ημέρα της μπάμπως («Μπάμπιντεν»), που αναβιώνει κάθε χρόνο στις 7 και 8 Ιανουαρίου. Το έθιμο έχει γονική σημασία, καθώς η «μπάμπω» συμβολίζει τη γριά μαμή που βοηθά τις γυναίκες στους τοκετούς. Χαρακτηριστικό στοιχείο των εκδηλώσεων της Πετρούσας είναι η καμήλα που συμβολίζει την αντοχή στις δύσκολες συνθήκες.

Απόσταση από ξενοδοχείο: 13χλμ

Μάρτιος

Καρναβαλι Καλλιθεας / Πολιτιστικος Συλλογος Καλλιθεας

Παραμονή Καθ. Δευτέρας

Πολιτιστικές εκδηλώσεις με τοπικά εδέσματα, κάψιμο καρνάβαλου. Εδώ επιβιώνει το έθιμο του «Ανάμματος της Κούπας», το οποίο τελείται κάθε χρόνο την Κυριακή της Τυρινής. Πρόκειται για παραδοσιακή τελετουργία μετάνοιας και καθαρμού, η οποία καταλήγει σε κοινή ευωχία και στο άναμμα μεγάλων καθαρτικών πυρών, για τις οποίες χρησιμοποιούνται μεγάλοι σωροί (κούπες) ξύλων κέδρου (χόγκες).

Απόσταση από ξενοδοχείο: 26χλμ

Καρναβαλι Χωριστης / ΜΣ Χωριστης «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙΣΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Καθαρή Δευτέρα

Καρναβάλι Χωριστής (με συμμετοχή και άλλων πολιτιστικών συλλόγων). Οι εκδηλώσεις ήταν παλαιότερα εντελώς παραδοσιακές και περιορισμένες στο πλαίσιο της κοινότητας. Σήμερα έχουν χάσει τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό με άρματα, παρελάσεις και σάμπα.

Απόσταση από ξενοδοχείο: 7χλμ

Μάϊος

Αγωνες Βουνου Παρθενου Δασους Παρανεστιου

2 Μαΐου

Ιστοσελίδα: https://paranestivft.com/
Απόσταση από ξενοδοχείο: 40χλμ

Πανελλαδικη Γιορτη Ανταλλαγης Παραδοσιακων Ποικιλιων / Εναλλακτικη κοινοτητα Πελιτι

2 Μαΐου

Ιστοσελίδα: https://peliti.gr/
Απόσταση από ξενοδοχείο: 40χλμ

Ιπποδρομιες Δοξατου / Ιππικος Συλλογος Δοξατου «ΦΙΛΙΠΠΟΙ» (σε συνεργασια με τον Πολιτιστικο συλλογο Δοξατου)

2 Μαΐου

Απόσταση από ξενοδοχείο: 15χλμ

Τα Αναστεναρια / Πολιτιστικος Συλλογος Μαυρολευκης

20-22 Μαΐου

Η πιο σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιείται εδώ ανήμερα της ε¬ορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι τα «αναστενάρια», δηλαδή τελετές που καταλήγουν ύστερα από μυητικές διαδικασίες σε χορό γυμνόποδων χορευτών πάνω σε αναμμένα κάρβουνα («πυροβασία»).

Απόσταση από ξενοδοχείο: 12χλμ

Ιούνιος

ΔΕΚΠΟΤΑ: Ελευθερια Δραμας

19 Ιουνίου – 8 Ιουλίου

Γιορτη του Καλαμποκιου / Πολιτιστικος Συλλογος Καλαμπακιου

Στο Καλαμπάκι πραγματοποιείται κατά τους θερινούς μήνες η «Γιορτή του Καλαμποκιού» από τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Καλαμπακίου. Περιλαμβάνει τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις (μουσικές, χορευτικές κ.ά.) κατά τη διάρκεια των οποίων διανέμεται δωρεάν καλαμπόκι (ψητό ή βραστό), μπομπότα, ποπκόρν και άλλα προϊόντα από καλαμπόκι.

Ιούλιος

Διεθνες Φεστιβαλ Φιλλιπων

Αρχές Ιουλίου – Τέλη Αυγούστου

Απόσταση από ξενοδοχείο: 38χλμ

Αύγουστος

Δεκαπενταυγουστος / Πολιτιστικος Συλλογος Παγονεριου

15 Αυγούστου

Η σημαντικότερη ίσως ημέρα για το Παγονέρι είναι ο Δεκαπενταύγουστος, οπότε εορτάζει η εκκλησία του χωριού, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το πανηγύρι γίνεται στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, στη σκιά του πλατάνου, με μεγάλο φαγοπότι, παραδοσιακή, μουσική και ολονύχτιο χορό και γλέντι.

Απόσταση από ξενοδοχείο: 54χλμ

Σεπτέμβριος

Ελληνικο και Διεθνες Φεστιβαλ Ταινιων Μικρου Μηκους της Δραμας

Μέσα Σεπτεμβρίου

Ιστοσελίδα: www.dramafilmfestival.gr

Γευσιγνωσια / Αμπελος και Οινος της Ηδωνιδας Γης

Τέλη Σεπτεμβρίου

Δεκέμβριος

‘ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ’ Χριστουγεννιατικες εκδηλωσεις

Από 4 Δεκεμβρίου

Όλα αλλάζουν σ’ αυτήν την πόλη αν το θέλεις!

Η μεγαλύτερη γιορτή της χώρας σας περιμένει εδώ …«στην πόλη που όλα αλλάζουν αν το θέλεις …σ’ αυτήν την πόλη που ξέρεις πως τα όνειρα σου θα βγουν αληθινά».
Κάθε χρόνο, για έναν ολόκληρο μήνα από τις 4 Δεκεμβρίου η πόλη μας ντύνεται με χαμόγελα και γιορτινή διάθεση, πασπαλίζεται από την μαγεία των Χριστουγέννων και γίνεται μια μεγάλη αγκαλιά για τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της.

…ξεκλειδώστε το όνειρο και κάντε το δικό σας μαγικό ταξίδι…

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοσελίδα: oneiroupoli-dramas.gr

Εκδηλωσεις εορτασμου Πολιουχου της Δραμας Αγιας Βαρβαρας

3-4 Δεκεμβρίου

  • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Δραστηριότητες

    ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
  • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Πάρκα & Μνημεία

    Εντυπωσιαστείτε από τον ιστορικό πλούτο και το φυσικό κάλλος των πάρκων της περιοχής. ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
  • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Δάση

    ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
  • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Καταρράκτες

    ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
  • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Μουσεία

    Ανακαλύψτε την πλούσια ελληνική ιστορία, καθώς περιηγείστε στα μουσεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
  • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Φυσικά Αξιοθέατα

    Απολαύστε στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας που σας χαρίζει απλόχερα η οργιάζουσα φύση. Σπήλαια, δάση, καταρράκτες σκηνογραφούν ένα μοναδικό φυσικό σκηνικό. ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
  • Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Μοναστήρια

    Επισκεφθείτε με ευλάβεια, μοναδικά μοναστήρια ιδιαίτερης θρησκευτικής αξίας, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του τόπου. ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
  • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Σπήλαια

    ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
  • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Οινοποιεία

    Εξερευνήστε την ευρεία γκάμα εκλεκτών οίνων που παράγονται στην περιοχή καθώς και τα εντυπωσιακά διαμορφωμένα οινοποιεία. ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
  • ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Διαδρομές

    ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ